Β. Αιγαίο: «Αγκάθι» η σύμβαση με ΕΚΑΒ για τα αεροδρόμια

14:05 7/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα καθυστέρηση στην παραχώρηση στην κοινοπραξία Fraport-Slentel των 14 περιφερειακών αερολιμένων, μεταξύ των οποίων της Λέσβου και της Σάμου λόγω των ιατρικών υπηρεσιών στα αεροδρόμια.

Η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης, η τέταρτη κατά σειρά είναι η 15 Μαρτίου.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή σύμβασης με το ΕΚΑΒ για την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στα αεροδρόμια λόγω της διαφωνία για το

ποιος θα καλύψει το κόστος των υπηρεσιών αυτών. Η γερμανική εταιρία δε φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει το κόστος για ασθενοφόρα και νέες προσλήψεις προσωπικού. Το υπουργείο έχει καταθέσει τρεις διαφορετικές οικονομικές προτάσεις η πρώτη με ετήσιο κόστος 7 εκατομμύρια με πλήρη κάλυψη με ασθενοφόρα και προσωπικό, η δεύτερη με 4,5 εκατομμύρια για την πλήρη κάλυψη μόνο των μεγάλων αεροδρομίων και των μικρών μόνο με προσωπικό και η τρίτη πρόταση με 2,5 εκατομμύρια που προβλέπει μόνο προσωπικό για όλα τα αεροδρόμια.

Για τη λειτουργία μιας τέτοιας δομής σε κάθε αεροδρόμιο απαιτούνται τουλάχιστον 11 άτομα προσωπικό και ασθενοφόρο για τα οποία πρέπει να γίνουν νέες προσλήψεις και αγορά οχημάτων αφού η υπάρχουσα δύναμη των δομών του ΕΚΑΒ, ιδιαίτερα στα νησιά, δεν επαρκεί για να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο όπως έγινε με την πυροσβεστική.

Στη Μυτιλήνη η συνολική δύναμη του ΕΚΑΒ για όλες τις υπηρεσίες είναι 33 άτομα, ενώ μετά τη λήξη των συμβάσεων 10 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί λόγω του προσφυγικού η υπηρεσία αντιμετωπίζει και πάλι πρόβλημα . Το επόμενο διάστημα αναμένεται από το ΕΚΑΒ η πρόσληψη 50 συμβασιούχων για τις νησιωτικές περιοχές που αντιμετωπίζουν την προσφυγική κρίση και στη Λέσβο θα τοποθετηθούν 10 άτομα.

Εντωμεταξύ δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το προεδρικό διάταγμα για την Ίδρυση νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρούνται. Σύμφωνα με αυτό «Ιδρύεται στη νήσο Σάμο Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα Σάμου για την ανάληψη της πυρασφάλειάς του, συνολικής οργανικής δύναμης τριάντα οκτώ (38) θέσεων. Και αντίστοιχα στη νήσο Λέσβο Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα Μυτιλήνης, οργανικής δύναμης τριάντα τεσσάρων (34) θέσεων.Η Fraport κατέθεσε στο ΤΑΙΠΕΔ τις συμβάσεις χρηματοδότησης που σύναψε με τράπεζες, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν και να εγκριθούν από το δημόσιο όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα