Κέρκυρα: Να αποζημιωθούν ζημιές στον ελαιώνα ζητά η ΟΑΣΚ

11:47 15/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκτός των εξοντωτικών μέτρων για τους φτωχούς αγρότες της χώρας μας που προκύπτουν από τα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και Ε.Ε. στην Κέρκυρα προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με τη νέα σοδειά της ελιάς.
Κατά την περίοδο της ανθοφορίας (10 – 30 Μάη) οι καιρικές συνθήκες (ζέστη – ομίχλες – βροχή) δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στην καρπόδεση της ελιάς με αποτέλεσμα από πολλά σημεία του νησιού να φτάνουν μηνύματα για απώλειες που ξεπερνούν το 70%

της καρποφορίας.
Η ανάλγητη πολιτική της ΚΑΠ και της κυβέρνησης όπως εκφράζεται από τον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση μολονότι η ζημιά προκύπτει από καιρικά φαινόμενα. Στην Κέρκυρα κάθε χρόνο πληρώνουμε περίπου 4.000.000 ευρώ χαράτσι στον ΕΛΓΑ και οι ετήσιες αποζημιώσεις ανέρχονται κατά μέσω όρο από 0 έως 100.000 ευρώ.
Ζητάμε άμεσα από τον ΕΛΓΑ και την Δ/Σ Γεωργίας της ΠΙΝ να ορίσουν συνεργεία εκτίμησης των ζημιών και την επικαιροποίηση του κανονισμού αποζημιώσεων για τις ζημιές στην περίοδο ανθοφορίας.

Κινητοποίηση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΑΣΚ, στις 13 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας σύσκεψη αγροτικών στελεχών με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.
«Αποφασίστηκε πρόγραμμα επισκέψεων στα χωριά του νησιού έτσι ώστε μέσα από συσκέψεις – συγκεντρώσεις να ενημερωθούν οι αγρότες για τα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα οποία έχουν σχέση με τη φορολογία, το ασφαλιστικό, το περιβαλλοντικό τέλος στην ύδρευση – άρδευση, για τον ΕΛΓΑ και τις δακοκτονίες.
Ακόμα θα ενημερωθούν για τα τοπικά προβλήματα όπως αγροτική οδοποιία, τιμολόγιο ΔΕΥΑΚ και το πρόβλημα της ακαρπίας στον ελαιώνα που προέκυψε από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την περίοδο της καρπόδεσης.
Στη σύσκεψη τέθηκε με έμφαση το θέμα των κινδύνων στην περιοχή από τους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, την εμπλοκή της χώρας μας για λογαριασμό της αστικής τάξης με κάθε διευκόλυνση των Νατοϊκών και Αμερικανικών βάσεων. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η συμμετοχή κερκυραίων αγροτών στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 24 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος αποφασίστηκε αγροτική κινητοποίηση στις 29 Ιούνη 7 το πρωί έξω από το Δημαρχείο».

Keywords
Τυχαία Θέματα