«Καθοριστικό Σαββατοκύριακο» – Κώλυμα στα εργασιακά «λόγω του ΔΝΤ»

09:40 19/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εντός του Σαββατοκύριακου, θα συνεχιστούν, κατά πάσα πιθανότητα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, και των εκπροσώπων των θεσμών για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει» και ότι στόχος είναι η «επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το ΔΝΤ

επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση του δείκτες του ΟΟΣΑ».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους. Σε αυτό το σημείο, οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι «ως ρύθμιση συγκρούεται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται».

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έχει τεθεί θέμα ασφαλιστικού, καθώς αυτό το ζήτημα έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, από το υπόμνημα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκύπτει ότι η θέση του ILO ενισχύει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές, να συμφωνήσουν «τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», διαφορετικά-όπως τονίζει- «θα υπονομεύσουν, την μεγαλύτερη ευκαιρία που υπάρχει, για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της χώρας, και να ανακάμψει το 2017».

Σύμφωνα με πληροφορίες «ήδη συντάσσεται το επικαιροποιημένο κείμενο συμφωνίας με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχει επεξεργαστεί ο ESM.

«Ελλάδα και θεσμοί θα μπορούσαν να «ανοίξουν» τον δρόμο για τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τον επόμενο μήνα, εκτίμησε στο Bloomberg ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ προσθέτοντας ότι «μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συνιστά προάγγελο της επιτυχούς εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός για το 2017 με σκοπό να εχει ψηφιστεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα κατατίθενται προς συζήτηση και ψήφιση πολυνομοσχέδια που αφορούν στα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, στα καύσιμα και την κινητικότητα στο Δημόσιο.

ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ1,ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:EPA/ALEXANDROS VLACHOS
Σχετική είδηση:Στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος επιμένει η κυβέρνηση (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα