Καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup για το «κλείδωμα» της αξιολόγησης (video)

16:39 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο σημερινό Eurogroup μεταφέρεται η μάχη για το χρέος, ενώ αγεφύρωτη παραμένει η απόσταση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωζώνης. Αναμένονται ωστόσο σημαντικές αποφάσεις για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης. Την ίδια ώρα δύσκολη παραμένει η εξίσωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτή η παράμετρος φαίνεται πως επηρεάζει την εξέλιξη

της σημερινής συνεδρίασης.

Το χθεσινό EWG, που συνεδρίασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διαπίστωσε μεγάλη απόσταση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά τα σενάρια εγγύησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και τα μέλη του EWG κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας συμπεριλαμβανομένου του χρέους, το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς τον τύπο της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, καθώς «χωρίς το Ταμείο η αναθεώρηση δεν μπορεί να κλείσει».

Και ο επικεφαλής του Eurogoup Γέρουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση ξεκαθάρισε πως η μη συμμετοχή του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα «δεν αποτελεί επιλογή».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως διατηρείται από την ευρωπαϊκή πλευρά η αισιοδοξία για πρόοδο.

«Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών.

Την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής σήμερα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».

«Ελπίζω σήμερα να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και με τη συμμετοχή όλων των θεσμών», δήλωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Η Κομισιόν, πάντως, δηλώνει από χθες έτοιμη να εισηγηθεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αποδέσμευση της επόμενης δόσης εφόσον διαπιστωθεί ότι τα προαπαιτούμενα είναι σύμφωνα με τις προηγηθείσες αποφάσεις.
Παράλληλα, είναι έτοιμη να συμβάλει στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με την επισήμανση ότι «είναι θέμα των κρατών μελών η λύση που θα προκριθεί».

Συζητήσεις για το χρέος

Ως προς το χρέος, ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ακριβής διατύπωση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους και ενδεχομένως ένα βασικό σενάριο για την ελάφρυνσή του. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ στο Eurogroup εκπροσωπείται από τον Πολ Τόμσεν.

Η συζήτηση αναμένεται να διαμορφώσει τη θέση της ευρωπαϊκής πλευράς, λαμβανομένων υπόψη των παρατηρήσεων του ESM που διαχειρίζεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά και χωρών που έχουν κοινοβουλευτική δέσμευση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Αναφορικά με τους στόχους του νέου Ταμείου Δημοσίων Συμμετοχών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν προτείνει οι ιδιωτικοποιήσεις να αποφέρουν 13 δις ευρώ έως το 2018, εξαιρουμένων των συμμετοχών του Δημοσίου στις Τράπεζες που υπολογίζονται σε ακόμη 5 δις ευρώ, δηλαδή όσο κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση.

Μια άμεσης ανταπόδοσης απόφαση του σημερινού Eurogroup θα είναι, πέραν της επικύρωσης της Πρώτης Αξιολόγησης σε πολιτικό επίπεδο, και ο προσδιορισμός της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα με ύψος δόσης που ενδέχεται να ξεπερνά τα 10 δις ευρώ και αναμένεται να αποδεσμευτεί μέσα στον Ιούνιο μετά από τυπική συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM.

Αισιοδοξία από την ελληνική πλευρά

Την ίδια ώρα, η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις και τώρα είναι η ώρα των εταίρων και δανειστών.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ Γ.Συριόπουλος, Ρ. Αλεξοπούλου, Κ. Λασκαράτος

The post Καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup για το «κλείδωμα» της αξιολόγησης (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα