Καταιγιστική προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στο Χαλέπι

13:02 8/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ολόκληρη την Παλιά Πόλη και το μεγαλύτερο μέρος των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών», ανακατέλαβε ο συριακός στρατός στο Χαλέπι, ενώ η Δαμασκός θέτει ως προϋπόθεση «την παράδοση» των αντικαθεστωτικών για να δεχτεί εκεχειρία. Περίπου 150 άμαχοι, απομακρύνθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από νοσοκομείο, στην πρώτη μεγάλη εκκένωση από το ανατολικό προς το βόρειο τμήμα της πόλης, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Οι

υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, προαναγγέλλουν κοινή δράση, καθώς συναντώνται στο Αμβούργο όπου διεξάγεται η σύνοδος υπουργών του ΟΑΣΕ, όπου μετέχει και ο Νίκος Κοτζιάς.

Έξι δυτικές χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, έχουν επίσης ζητήσει να κηρυχθεί εκεχειρία, καταγγέλλοντας «ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχει ήδη προαναγγείλει σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι και στην επιβολή νέας εκεχειρίας.

WATCH LIVE: Lavrov addresses OSCE Ministerial Council pic.twitter.com/N8AJqJTIDN

— RT (@RT_com) December 8, 2016

Ωστόσο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, που κατέχει πλέον το 80% των εδαφών στο Χαλέπι, δηλώνει από την εφημερίδα Watan ότι «η νίκη πλησιάζει χωρίς αυτό να σημαίνει άμεσο τέλος του πολέμου».

Στις περιοχές προπύργια των ανταρτών, «δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν γίνει εύκολος στόχος» και «ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία», δήλωσε η Σόνια Κους διευθύντρια της οργάνωσης Save the Children.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο με ελάχιστα ρούχα για να τους προστατεύουν από το κρύο», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τη διεθνή αδράνεια μπροστά στον κίνδυνο «να δούμε ακόμη περισσότερα παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα ή να σκοτώνονται», προειδοποιεί η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών.

We urge you to read this piece by @SingerHanaa on the horrific situation for children in #Aleppo & across #Syria

UNICEF (@UNICEF) December 7, 2016

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε «σπαρακτική» την κατάσταση των αμάχων στο Χαλέπι και απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν ωθήσει 80.000 ανθρώπους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι από τις 15 Νοεμβρίου, όπου μέχρι τότε διέμεναν περίπου 250.000 κάτοικοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων τουλάχιστον 45 παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι, ενώ 90 άμαχοι, εκ των οποίων 34 παιδιά, στο δυτικό, ανέφερε η ίδια πηγή.

Πολιορκημένοι, οι Σύροι αντάρτες ζήτησαν οι άμαχοι «που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι» να μπορέσουν να μεταβούν «στο βόρειο τμήμα της επαρχίας», όπου οι εξεγερμένοι εξακολουθούν να ελέγχουν κάποιες περιοχές.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν ως και 100 άμαχοι, μεταξύ αυτών 19 παιδιά και 12 γυναίκες, στο νοσοκομείο Σαλέχ, που επλήγη από τρεις αεροπορικές επιδρομές.

Το νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε «φρούριο ελεύθερων σκοπευτών του Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές του Ιράκ.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα