Και άλλα άρματα μάχης στέλνει η Άγκυρα στη Συρία – Τετ α τετ Κέρι-Λαβρόφ

15:48 26/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζει την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «δεν θα σταματήσουμε, προτού διασφαλιστεί 100% η ασφάλεια των συνόρων μας». Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Χαλέπι, δίχως τέλος οι σκληρές εικόνες από αυτή την μαρτυρική πόλη. Εκκενώνεται η Νταράγια, χιλιάδες άμαχοι θα μεταφερθούν σε καταφύγια. Συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στη Γενεύη.

Συμφωνία για την Νταράγια

Αποχωρούν οι αντάρτες από την πόλη Νταράγια, την οποία πολιορκούσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις επί τέσσερα χρόνια.

Οι κάτοικοι της πόλης αντιμετώπιζαν

σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς, ενώ ανθρωπιστική βοήθεια έλαβαν για πρώτη φορά μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με ό,τι προβλέπει η συμφωνία, 700 ένοπλοι θα κατευθυνθούν προς το Ιντλίμπ, ενώ 4.000 πολίτες θα μεταφερθούν σε καταφύγια.


Γενική άποψη της Νταράγια
Φωτό: EPA/YOUSSEF BADAWI

Η επιχείρηση εκκένωσης της Νταράγια αναμένεται να αρχίσει σήμερα Παρασκευή.

«ΙΚ και Κούρδοι μας επιτίθενται»

Το Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας επιτίθενται στην Τουρκία προσπαθώντας να επωφεληθούν από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έκανε το σχόλιο αυτό μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Σίζρε, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων.

Για «επαίσχυντο ψέμα» κάνει λόγο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφορικά με τις κατηγορίες πως η Άγκυρα επικεντρώνεται στους Κούρδους κατά την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αντρέ Μπανκ, ειδικό για θέματα Μέσης Ανατολής, η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι λιγότερο μια επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους και περισσότερο μια επίθεση κατά των Κούρδων. Από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, που είναι σύμμαχοι με τους Κούρδους, την υποστηρίζουν, διαφαίνεται η αλλαγή της στρατηγικής τους, προσθέτει ο Μπανκ.

Την ίδια ώρα, φωτορεπόρτερ του AFP που βρίσκεται στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας μετέδωσε ότι η Τουρκία αποστέλλει άλλα τέσσερα άρματα μάχης στην Τζαραμπλούς, από την οποία εκδιώχθηκαν οι μαχητές του ISIS από τους Σύρους αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Ραντεβού Κέρι-Λαβρόφ

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, των οποίων οι χώρες υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, ξεκίνησαν συναντήσεις από τον Ιούλιο ώστε να βρουν κοινό σχέδιο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/SEDAT SUNA

Σχετική είδηση: Τουρκικά άρματα μάχης στη Συρία – Ερντογάν: Στόχος μας ISIS και PYD

Keywords
Τυχαία Θέματα