«Ιστορική καρικατούρα θα αποτελεί μια Ε.Ε. θεσμοποιημένη σε διαφορετικές ταχύτητες» τόνισε στην ομιλία του στο σερβικό Κοινοβούλιο ο Ν. Βούτσης

15:37 20/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, τελευταία ημέρα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Βελιγράδι, μίλησε σε ειδική συνεδρίαση του σερβικού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του.

Ο κ. Βούτσης άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Άγκυρα και το Βερολίνο. «Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω εκφράζοντας τη βαθιά μου θλίψη και την οδύνη μου για τη δολοφονία

του Πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα και των αθώων θυμάτων στο Βερολίνο, μαζί με την οργή για όλες τις πράξεις βίας και τρομοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών και στους κοινούς αγώνες για ελευθερία δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Ο κ. Βούτσης επισήμανε την ανάγκη ακόμη πιο στενής συνεργασίας και περαιτέρω αναβάθμισης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών οι οποίες δύναται να αποτελέσουν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να δώσει νέα δυναμική στην συνεργασία με την Σερβία κάτι που θα επιβεβαιωθεί – όπως είπε- και με την επίσκεψη, στο Βελιγράδι, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον ερχόμενο Ιανουάριο. Ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του έδωσε στο προσφυγικό, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και την ανάγκη επανάκτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ιδρυτικών της αξιών. Μιλώντας για το προσφυγικό αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αλληλεγγύη που επέδειξε στο δράμα των προσφύγων. «Παρά την οικονομική δυσπραγία ο ελληνικός λαός δίνει κάθε μέρα την ίδια απάντηση: ότι είναι ανθρώπινο καθήκον μας να βοηθήσουμε όσους πρόσφυγες χρειάζονται τη βοήθειά μας. Αυτήν την απάντηση έδωσε ο μέσος Έλληνας όταν ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στη χώρα μας. Αυτήν την απάντηση έδωσε και για τους περίπου 60.000 εγκλωβισμένους στην Ελλάδα πρόσφυγες» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Επισήμανε δε, ότι οι προσπάθειες κάποιων χωρών, μεμονωμένα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν επαρκούν και απαιτείται συντονισμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Κατήγγειλε ωστόσο ότι αυτή η κοινή προσπάθεια και αλληλεγγύη εμποδίζεται βίαια και συστηματικά από μια σειρά χωρών της Κεντρικής Ευρώπης’’.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι αυτό αποτελεί για την Ελλάδα, στρατηγικό περιφερειακό στόχο. Ειδικότερα για την Σερβία τόνισε ότι αποτελεί ηθική υποχρέωση της Ε.Ε. να την δεχθεί στους κόλπους της. «Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε, απευθυνόμενος στους Σέρβους βουλευτές, ο κ. Βούτσης.

Μιλώντας γενικότερα για τον χαρακτήρα, τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μπορέσει η Ε.Ε. να μείνει ζωντανή. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει και να εμπλουτίσει τις ιδρυτικές της αξίες. Να διαμορφώσει μία νέα αρχιτεκτονική υποστηρίζοντας τις κοινωνικές συγκλίσεις και αποτρέποντας την ανισότητα ανάμεσα σε περιοχές και σε χώρες. Να απομακρυνθεί από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας και της απομείωσης των κοινωνικών κεκτημένων». Ο κ. Βoύτσης εκτίμησε ότι «εάν δεν επέλθουν αυτές οι αλλαγές, στην Ευρώπη θα αναπτύσσονται τάσεις ακραίου συντηρητικού ευρωσκεπτικισμού, εθνικής αναδίπλωσης και αναβίωσης εθνικιστικών ξενοφοβικών πολιτικών». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο σερβικό κοινοβούλιο, ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι: «Μία Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοθετημένη σε διαφορετικές ταχύτητες θα αποτελεί μια ιστορική καρικατούρα και μια ευθεία άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών και όσων μέχρι σήμερα έχουν θεσπιστεί και αποτελούν το λεγόμενο ΄΄ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς με τον οποίο εξέτασαν διμερή και περιφερειακά θέματα. Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ευχαρίστησε τον κ. Βούτση για την στάση που τηρεί η Ελλάδα στο ζήτημα του Κοσόβου, μη αναγνωρίζοντας την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Τον πρόεδρο της βουλής των Ελλήνων δέχθηκε σήμερα το πρωί και ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος.

Keywords
Τυχαία Θέματα