ΠτΔ: Η Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό

"H Ευρώπη έχει πολλές από τις απαντήσεις για το Κυπριακό", επεσήμανε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του, ενώπιον του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην Ιρλανδία, ο κ.Αναστασιάδης, τόνισε ότι "όλα ή τα περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα της ΕΕ".

Σημείωσε επίσης ότι, "η ιδιότητα της

Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ αντιμετωπίζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια και παρέχει την καλύτερη εγγύηση για όλους τους Κύπριους".

Σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, ο κ.Αναστασιάδης δήλωσε ότι, «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα επικρατήσουν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια συνολική λύση. Ο στόχος μου παραμένει απλός και σαφής: να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο και να βρεθεί μια λειτουργική και συνολική λύση, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Μια βιώσιμη, διαρκής και λειτουργική λύση που θα διασφαλίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει ένα σύγχρονο κράτος μέλος της ΕΕ και των ΗΕ και που θα απολαμβάνει πλήρη κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα».

Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος είπε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Περιουσιακό, ενώ πρόοδος έχει επιτευχθεί σε αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της ΕΕ.

Σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές διαφορές υπάρχουν στα κεφάλαια του Εδαφικού το οποίο συνδέεται με το Περιουσιακό, καθώς και της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας πως αυτά θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν μια λύση είναι εφικτή.

«Εάν πετύχουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες σε αυτά τα δύο κεφάλαια, ελπίζω πως μια λύση μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, ίσως και πριν το τέλος του 2016», είπε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη συμβολή της, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «βασιζόμαστε στους εταίρους και φίλους μας να μεταφέρουν στην Αγκυρα την αξία μιας εποικοδομητικής προσέγγισης».

Ισχυρές σχέσεις με την Ιρλανδία

Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε και στις "ισχυρές και συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Κύπρου καθώς και μεταξύ των λαών των δύο χωρών".

"Η Ιρλανδία έχει επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σε πολλές περιπτώσεις. Μια από αυτές στην πρόσφατη ιστορία, για την οποία είμαστε ευγνώμονες στην Ιρλανδία, είναι η συμμετοχή χιλιάδων Ιρλανδών στρατιωτών και αστυνομικών στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ", είπε.

Ενισχυμένος περιφερειακός ρόλος για την Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ενισχυμένο περιφερειακό της ρόλο και επεσήμανε τους μηχανισμούς συνεργασίας με χώρες της περιοχής.

Για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχει διανοίξει νέες δυνατότητες συνεργασιών και συνεργειών, όχι μόνο ανάμεσα στις χώρες της περιοχής αλλά και ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και την ΕΕ».

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Πρόεδρος επεσήμανε τις αποφάσεις της Συνάντησης Κορυφής στην Μπρατισλάβα, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά από τα μέλη της Ένωσης.

Επηρεάζει το Brexit

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ωστόσο πως κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας τον διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί με τη χώρα του σε διμερές επίπεδο και μέσω των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όλες οι προκλήσεις που αναφύονται από την απόφαση για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα