Η Κομισιόν τοποθετεί στο 2% τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα

14:48 5/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει καθοδικά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2% την φετινή χρονιά από 2,7% προηγουμένως σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο.

Η Κομισιόν προσβλέπει στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου αλλά θα χρειασθούν επιπλέον 4-5 εβδομάδες για την εκταμίευση της δόσης και έως 5-6 για να αποφασίσει το ΔΝΤ την χρηματοδοτική συμμετοχή

του στο πρόγραμμα σύμφωνα με τον ίδιο.

Η δεύτερη αξιολόγηση απαιτεί 140 δράσεις εκ των οποίων οι 40 έχουν ήδη εφαρμοσθεί ενώ 80 απαιτούν νομοθέτηση ή έκδοση αποφάσεων.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε νομοθέτηση την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ο ίδιος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ χωρίς νέα μέτρα ενώ θα χρειασθούν κάποια επιπλέον για να πιαστεί ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η χώρα θα εισέλθει στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι πιο εύκολη, συμπλήρωσε.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε πως το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι θα ζητήσει πολιτικές δεσμεύσεις απο την ΝΔ για μη ακύρωση των μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα