Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών σε μια συναυλία στο Φρούριο Καβάλας

14:55 29/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο του «Μουσικού Καλοκαιριού 2017», στις 30 Αυγούστου, στο Φρούριο Καβάλας, εµφανίζεται η νεοϊδρυθείσα Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα αρχιµουσικού Βύρωνα Φιδετζή, µε σολίστ τον βραβευµένο βιολονίστα Γιάννη Κορµπέτη, πρώην µαθητή του ∆ΩΚ και επισκέπτη καθηγητή από τη Γερµανία, όπου ζει.

Ο σολίστ ερµηνεύει το περίφηµο Κοντσέρτο αρ. 3 σε σι ελάσσονα, έργο 61, του Γάλλου συνθέτη του Ροµαντισµού Camille Saint-Saëns. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συναυλίας είναι ότι το κοινό της Βόρειας Ελλάδας

θα έχει τη µοναδική ευκαιρία να ακούσει το πιο προσιτό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, τον Συµφωνικό Θρύλο «Βασίλης ο Αρβανίτης». Εµπνευσµένη από την οµώνυµη νουβέλα του Στράτη Μυριβήλη για το πρωτοπαλίκαρο και ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, η µνηµειώδης σύνθεση «αφηγείται» µε µουσικούς όρους τη θρυλική του ιστορία. Έχοντας προωθήσει την ελληνική λόγια µουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσο κανείς άλλος, ο πρώην αρχιµουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βύρων Φιδετζής, πρότεινε να συµπεριλάβει τιµητικά αυτό το κοµµάτι.

«Φυσικά, η πρότασή του έγινε αµέσως αποδεκτή, καθώς µε αυτόν τον τρόπο διατηρούµε τουλάχιστον µία νοητή γέφυρα µε το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου ως την επόµενη διοργάνωσή του, παραµένοντας συνεπείς στην καταστατική δέσµευση των ιδρυτών του για την προβολή της µουσικής του Καβαλιώτη µουσουργού, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του Μουσικού Καλοκαιριού 2017».

Από το 2000 έως και το 2016 το Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» του ∆ηµοτικού Ωδείου Καβάλας (∆ΩΚ) έκανε αισθητή την παρουσία του κάθε καλοκαίρι στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, µέσω ενός ευρύτατου φάσµατος συναυλιών και σεµιναρίων υψηλού επιπέδου από Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες µε διεθνή καριέρα. Ξεχωριστή θέση είχε (τα περισσότερα χρόνια) η προβολή της συνθετικής δηµιουργίας του Παπαϊωάννου. Επειδή για διάφορους λόγους η φετινή διοργάνωση παραπέµφθηκε δοκιµαστικά στον Φεβρουάριο του 2018, η δήµαρχος & η διοίκηση και η διεύθυνση του ∆ΩΚ συναποφάσισαν τη διοργάνωση τριών συναυλιών κλασικής µουσικής ως αντιστάθµισµα για την απουσία του Φεστιβάλ.

Έτσι προέκυψε το «Μουσικό Καλοκαίρι 2017», υπό την επιµέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του ∆ΩΚ, Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου.

INFO

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017, ώρα: 21.00

Φρούριο Καβάλας

Εισιτήρια: 10 ευρώ

∆ωρεάν για µαθητές του ∆ΩΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα