Χανιά: Ν. Παγιαυλάς: «Η παρακμή του πρωτογενούς τομέα των Χανίων αποτυπώνεται στην έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος” (audio)

14:31 29/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η εικόνα της έκθεσης του εφετινού “Αγροτικού Αυγούστου” αποτυπώνει σαφέστατα τη μιζέρια, τη φτώχεια και την παρακμή του πρωτογενούς τομέα στα Χανιά», ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο βιοκαλλιεργητής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών – Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «ΓΑΙΑ», Νίκος Παγιαυλάς, με αφορμή την έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος 2017», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 31/8, στην πλατεία

1866 στα Χανιά.
Για την κατάσταση του πρωτογενούς τομέα και της αγροτιάς στην Κρήτη, τόνισε ο κ. Παγιαυλάς, ευθύνονται οι πολιτικές των τελευταίων, τουλάχιστον, 30 χρόνων. Τραγικά λάθη, ανεπάρκεια, ρουσφέτια, έλλειψη υποδομών, συνιστούν αυτές τις πολιτικές, ενώ οι ευθύνες, σύμφωνα με τον ίδιο, βαραίνουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, ερευνητικά ιδρύματα αλλά και τους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών.
Όλες αυτές οι πολιτικές οδήγησαν σε μαρασμό τον πρωτογενή τομέα και στην Κρήτη, ενώ δεν υπάρχει καμιά διασύνδεση των παραγόμενων προϊόντων με την αυξημένη ζήτηση λόγω του τουρισμού. Προτιμούνται προϊόντα εισαγωγής για την κάλυψη της ζήτησης την τουριστική περίοδο, τόνισε ο κ. Παγιαυλάς και πρόσθεσε ότι κατά τη δική του εκτίμηση, η Κρήτη μπορεί να καλύψει την τοπική αγορά, αποκλειστικά με προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Αυτό δε συμβαίνει, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει η σχετική βούληση από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, διαχρονικά. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα τι εννοούμε παράδοση και τι πιστοποίηση. Θα πρέπει οι θεσμοθετημένοι φορείς, που ασχολούνται μ’ αυτά τα θέματα, να σταματήσουν να λειτουργούν ως «καπετανάτο τοπαρχών» που θέλουν να προωθήσουν μικροσυμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και τρώγοντας λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Παγιαυλάς.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Παγιαυλάς:

Keywords
Τυχαία Θέματα