Η ΕΕ θα ζητήσει από την Ιρλανδία να ανακτήσει φόρους από την Apple

11:38 30/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει πάνω την Ιρλανδία να ανακτήσει φόρους παλαιοτέρων ετών άνω του 1 δισ. ευρώ από την Apple, τον κατασκευαστή των iPhones σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η Κομισιόν κατηγόρησε την Ιρλανδία το 2014 ότι παραβιάζει διεθνείς φορολογικούς κανόνες, επιτρέποντας στην Apple να μην πληρώσει φόρους σε κέρδη δεκάδων

δισ. ευρώ με αντάλλαγμα την διατήρηση θέσεων εργασίας.

Η Κομισιόν είπε στην Ιρλανδική κυβέρνηση το 2014 ότι οι φορολογικές συμφωνίες του 1991 και του 2007 με την Apple ισοδυναμούσαν με κρατική βοήθεια και ίσως είχαν παραβιάσει κανόνες της ΕΕ.

Μια από τις πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η Επιτροπή θα συστήσει την ανάκτηση ενός ποσού που η Apple μπορεί να πληρώσει αλλά οι Ιρλανδικές αρχές θα αποφασίσουν πόσα ακριβώς χρωστά.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε ένα έγγραφο την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι έρευνες της Κομισιόν δεν συνάδουν με τα διεθνή φορολογικά νόρμα και θα έχει δυσμενή επίπτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Κομισιόν απαντά ότι μεταχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όλες τις εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα