Η δήλωση του πρόεδρου της ΔΗΜΑΡ μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων

22:21 18/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο δήλωσε κατηγορηματικά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου συμμετείχε στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση σχετικά με την
κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά και θα επιταχυνθεί, αφού σκοπός είναι η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις του αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που συζητήθηκαν εκτενώς στην τρίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί πλήρες πρόγραμμα στήριξης των οικογενειών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο με κονδύλια του ΕΣΠΑ, δίνοντας προτεραιότητα στην κατάρτισή τους. Πρόσθεσε δε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να μείνει εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε μάλιστα ότι πρότεινε και έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνάψει το Δημόσιο προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες για συγκεκριμένα αναπτυξιακά σχέδια.

Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη

«Συζητήσαμε για τα ζητήματα της οικονομίας και γενικότερα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Βεβαίως υπήρξε ειδική, πολύ ειδική, συζήτηση για τα ζητήματα της ανεργίας. Κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει έξω από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους. Πρέπει να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, όπως επίσης αξιοποιώντας μέρος του ΕΣΠΑ, μαζί με άλλα προγράμματα, θα προχωρήσει η επανακατάρτιση, η κατάρτιση και η εκπαίδευση ιδιαίτερα νέων ανδρών και γυναικών.

Βεβαίως, το συνολικότερο πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Αντιμετωπίζεται κυρίως και κατεξοχήν με την ανάπτυξη. Και είναι στις συγκεκριμένες στοχεύσεις, άμεσες στοχεύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Υπάρχει, πράγματι, ένα πρόβλημα χρηματοδότησης της αγοράς. Κι εδώ πρέπει να υπάρξει- αυτή είναι η πρόταση και η διεκδίκηση από τη μεριά μου- μια προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά για να μπορέσει να λειτουργήσει. Κι αυτό είναι προφανές ότι αφορά και στην οικονομία αλλά αφορά κυρίως στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ετέθη και το ζήτημα των αγροτών. Είναι στη μέριμνά μας και στην αντιμετώπιση που προωθούμε να υπάρξει ρύθμιση, να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, για την κίνηση των αγροτών και αναφέρομαι στο πετρέλαιο, μαζί με άμεσα μέτρα που αφορούν στην ένταξη της συνταξιοδότησης όλων εκείνων που έχουν βρεθεί στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο κι έχουν γεννηθεί το 1948 και το 1949. Αυτά αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαμε.»

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πήρατε συγκεκριμένη απόφαση για τις οικογένειες που είναι όλοι άνεργοι;

Φ.Κουβέλης: Ναι, σε λίγες ημέρες θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη θέση, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν απολύσεις;

Φ.Κουβέλης: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Η κινητικότητα, η αξιολόγηση δομών και προσωπικού είναι εκείνη που μπορεί να δίνει απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Επαναλαμβάνω: η μεταρρύθμιση προχωράει, πρέπει να προχωρήσει και είναι προφανές ότι στο μέτρο της διοικητικής μεταρρύθμισης εντάσσεται και η απομάκρυνση όλων εκείνων οι οποίοι υπήρξαν επίορκοι ως δημόσιοι υπάλληλοι.»

Keywords
Τυχαία Θέματα