Βίντεο - ντοκουμέντο από την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές

21:39 18/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με καραμπίνες, κυνηγετικά όπλα, πυρσούς και βόμβες μολότοφ επιτέθηκαν οι κουκουλοφόροι στο εργοτάξιο της εταιρείας χρυσού στις Σκουριές. Αποκαλυπτικό βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει τους δράστες να καταστρέφουν ότι έβρισκαν μπροστά τους και να χτυπούν εργαζόμενους που προσπάθησαν να αντιδράσουν. Ένας 54χρονος κάτοικος της περιοχής συνελήφθη ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης αλλά ο εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο.

Καρέ- καρέ αποτύπωσαν οι κάμερες ασφαλείας στο εργοτάξιο στις Σκουριές

Χαλκιδικής την επίθεση των κουκουλοφόρων.

Στο οπτικό υλικό η επίθεση φαίνεται ήταν πολύ καλά οργανωμένη γεγονός που αιφνιδίασε το προσωπικό της νυχτερινής βάρδιας. Με καραμπίνες, πυρσούς και βόμβες μολότοφ οι δράστες επιτέθηκαν με μανία και κατέστρεφαν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Μάλιστα δεν δίστασαν να χτυπήσουν και τους εργαζόμενους που ήταν στο χώρο. Όπως καταγγέλλουν τους περιέλουσαν με βενζίνη και απείλησαν να τους κάψουν και ζωντανούς.

Η κάμερα ασφαλείας δείχνει δύο από τους φύλακες να φεύγουν από το χώρο, όταν πλησιάζει μια κουκουλοφόρων. Πετούν βόμβες μολότοφ κρατούν αναμμένους πυρσούς, ενώ ένα άτομο πυροβολεί με καραμπίνα.

Από άλλη κάμερα κουκουλοφόροι με σακίδια, πυρσούς και βόμβες μολότοφ είναι έτοιμοι για την επίθεση. Στο πλάνο φαίνονται συνεργοί τους οπλισμένοι με καραμπίνες. Οι κουκουλοφόροι ακινητοποιούν τους φύλακες, σπάνε το τζάμι σε ένα από τα γραφεία και στη συνέχεια ρίχνουν μολότοφ στο εσωτερικό του και παραδίδεται στις φλόγες.

Η τρίτη κάμερα κατέγραψε τις εμπρηστικές επιθέσεις των κουκουλοφόρων, οι οποίοι αφού έχουν βάλει φωτιά σε αυτοκίνητα και στη συνέχεια κατευθύνονται σε ένα από τα γραφεία και το καταστρέφουν. Οι λάμψεις από τις εκρήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, το εργοτάξιο έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, επισκέφθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής.

«Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας », τόνισε ο Υπουργός, από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής

Ο Υπουργός επισκέφθηκε και το εργοτάξιο και ενημερώθηκε για τις ζημιές από τους υπευθύνους της εταιρείας.

Η αστυνομία συνέβαλε ως ηθικό αυτουργό της εμπρηστικής επίθεσης έναν 54χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πολυγύρου και αφέθηκε ελεύθερος.

Η εισαγγελέας επέστρεψε τη δικογραφία στην Αστυνομία προκειμένου να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας.

Εν τω μεταξύ, με παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλα ζητείται να οριστεί εφέτης ανακριτής ο οποίος θα αναλάβει να χειριστεί τις δικογραφίες για τα γεγονότα στις Σκουριές. Ο κ. Δασούλας έδωσε ήδη σχετική παραγγελία στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Π. Γιαννάκη, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε πριν από δέκα ημέρες ο δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη Χ. Πάχτας, με την οποία ζητεί να' ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τα σοβαρά επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία ξεκίνησαν από τον περασμένο Μάρτιο. Στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για ομάδα πολιτών υπό την προστασία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός αλλά και για μη επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ερευνηθεί εάν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και εάν είχε διατεθεί επαρκής αστυνομική δύναμη στην περιοχή.

Απαράδεκτα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα γεγονότα στο εργοτάξιο τηςς Ελληνικής Χρυσός στις Σκουριές. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι μέσα στο γενικευμένο κλίμα στοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων εντάσσεται και η σύλληψη τριών κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, μεταξύ των οποίων και ενός μέλους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή.»

Φαινόμενα που πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα γιατί συκοφαντούν τη χώρα και προκαλούν μεγάλο τραύμα» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα επεισόδια στις, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στα εργαστήρια της αστυνομίας έχουν μεταφερθεί όλα τα πειστήρια που βρέθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά που εργοταξίου, για να απομονώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και βιολογικό υλικό που θα οδηγήσουν τις αρχές στους φυσικούς αυτουργούς της εμπρηστικής επίθεσης.

Σχετικές ειδήσεις:

Στη Χαλκιδική ο Ν. Δένδιας: Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου η Ελλάδα

Χαλκιδική - Σκουριές: Ελεύθερος ο 54χρονος που συνελήφθη για ηθική αυτουργία

Keywords
Τυχαία Θέματα