Γρεβενά: Εκδηλώσεις για το νεομάρτυρα Γεώργιο

09:27 16/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την μνήμη των 180 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατο του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου των Ιωαννίνων, γιορτάζει φέτος η γενέτειρα του, ο Άγιος Γεώργιος Γρεβενών.

Σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 στις 5 το απόγευμα της θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό του Νεομάρτυρα και αμέσως μετά θα γίνει η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου στους δρόμους του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρο «Μιχάλης Καραγιάννης» ομιλία της φιλολόγου-θεολόγου, Ευδοξίας Αυγουστίνου, με θέμα: «που πάει η παιδεία σήμερα;»

Το πρωί της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία μαρτύρησε στα Γιάννενα το 1838 ο νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος θα τελεστεί όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Γρεβενών.

Αύριο επίσης στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, θα γίνει παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, απογόνων του νεομάρτυρα και μελών της Αδελφότητας των Απανταχού Αγιοργιτών «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος», η επίσημη ανακήρυξη του ως προστάτη της Προεδρικής Φρουράς, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από την ίδρυση του Σώματος των Ευζώνων. Επίσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια στον αύλειο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου του μνημείου προς τιμή του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, που δώρισε η Αδελφότητα των Απανταχού Αγιοργιτών Γρεβενών.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα