Κοζάνη: Στη Ζάβορδα οι Καβαλάρηδες του Κρόκου

09:23 16/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναχωρούν σήμερα Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 το πρωί για το ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, στη Ζάβορδα Γρεβενών οι καβαλάρηδες του Κρόκου Κοζάνης, προκειμένου να παραλάβουν το πρωί της Πέμπτης τα λείψανα του Οσίου.

Οι καβαλάρηδες του Κρόκου αφού στολίσουν τα άλογα τους, θα διανύσουν μια διαδρομή περίπου 8 ωρών προς το όρος Καλλίστρατο στην περιοχή των Γρεβενών, όπου βρίσκεται η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Οσίου Νικάνορα

που κτίστηκε από τον ίδιο το 1534.

Την Πέμπτη το πρωί οι καβαλάρηδες, αφού παραλάβουν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου από τους μοναχούς του Μοναστηριού, σε ειδική τελετή, που γίνεται στον προσκηνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θα κάνουν το ταξίδι της επιστροφής. Στον Κρόκο αναμένεται η επίσημη υποδοχή από τον κλήρο και τους πιστούς στις 4 το απόγευμα.

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε ακριβώς πριν 100 χρόνια, όταν, τόσο στην Ελλάδα και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όσο και σε πολλές άλλες χώρες είχε κάνει την εμφάνισή της η επονομαζόμενη «Ισπανική γρίπη», από την οποία είχε προσβληθεί σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού και είχαν πεθάνει πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι κάτοικοι του Κρόκου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αποφάσισαν τότε να μεταφέρουν τα Ιερά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που είχε ασκητέψει στην Μονή της Ζάβορδας και να κάνουν περιφορά της Εικόνας και λιτανεία των οστών του Οσίου. Σύμφωνα και με τις τότε μαρτυρίες, μετά την λιτανεία δεν σημειώθηκαν άλλα κρούσματα της γρίπης και η ζωή ξαναβρήκε το ρυθμό της.

Έτσι από το 1918 οι κάτοικοι της περιοχής σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος αποφάσισαν να φέρνουν στην περιοχή κάθε χρόνο, μια συγκεκριμένη μέρα, τα οστά του Οσίου και να κάνουν λιτανεία στο χωριό τους.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα