Γηραιότερη από όσο νομίζαμε, είναι τελικά η Σελήνη

15:25 12/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ηλικία της Σελήνης παραμένει ζήτημα επιστημονικών «συγκρούσεων» εδώ και καιρό. Οι ειδικοί λένε σήμερα ότι, η σελήνη σχηματίστηκε 60 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η σελήνη σχηματίσθηκε πριν από 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα αυτή εκτίμηση κάνει το φεγγάρι γηραιότερο από ό,τι θεωρείτο έως τώρα και βασίζεται σε μια νέα ανάλυση των σεληνιακών

πετρωμάτων, που είχαν φέρει στη Γη το 1971 οι αμερικανοί αστροναύτες ‘Αλαν Σέπαρντ και Έντγκαρ Μίτσελ, της αποστολής «Απόλλων 14».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλανι Μπαρμπόνι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA) χρησιμοποίησαν μια νέα ακριβέστερη μέθοδο χρονολόγησης των σεληνιακών πετρωμάτων.

Ωστόσο, πέρα από το θέμα που αφορά τον υπολογισμό της ηλικίας της σελήνης, οι επιστήμονες ερευνούν να μάθουν και το πώς αυτή δημιουργήθηκε. Η βασική επιστημονική άποψη υποστηρίζει ότι, η σελήνη σχηματίστηκε όταν ένα ουράνιο σώμα, η Θεία, μεγάλο όσο ο ‘Αρης, έπεσε πάνω στη Γη. Από τα υλικά που εκτινάχθηκαν, τότε, στο διάστημα, σχηματίσθηκε τελικά η Σελήνη. Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να μην υπήρξε μόνο μια πρόσκρουση πάνω στον πλανήτη μας, αλλά πολλές διαδοχικές, σε διάστημα εκατομμυρίων ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα