Η Δ.Τσαρίδου για τον θάνατο 41χρονης στο νοσοκομείου Ζακύνθου

14:34 12/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ενημέρωση της κοινής γνώμης-και δεν είναι η πρώτη-προβαίνει η διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου, με αφορμή την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή το θάνατο 41χρονης γυναίκας από το νησί, η οποία, μετά από μια απλή χειρουργική επέμβαση στο πόδι, παρουσίασε σοβαρές επιπλοκές, για να νοσηλευτεί στη συνέχεια στην εντατική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή.

Επίσης, η ενημέρωση αφορά και στη διαδικασία επαναλειτουργίας των χειρουργείων

του νοσοκομείου Ζακύνθου, η οποία ανεστάλη μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, με τους οικείους της άτυχης γυναίκας και την τοπική κοινωνία να περιμένουν απαντήσεις τόσο για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νησί, όσο-και πολύ περισσότερο-για τα πραγματικά αίτια του θανάτου της 41χρονης.

Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ Ζακύνθου, έχει αναδείξει επαρκώς το όλο θέμα, αποσπώντας και δηλώσεις του εκπροσώπου της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες, κοινός παρανομαστής σε συγκεκριμένα περιστατικά (τα οποία-και ευτυχώς- δεν είχαν την ίδια δυσάρεστη κατάληξη) που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, ήταν πως προηγήθηκε γενική νάρκωση και επομένως η έρευνα από την αρμόδια επιτροπή και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, εστιάζεται σε οτιδήποτε αφορά τη διαδικασία ολικής αναισθησίας των ασθενών.

Από την πλευρά της, όπως υπενθυμίζει, με σημερινή ενημέρωση, η διοικήτρια του νοσοκομείου Ζακύνθου Δέσποινα Τσαρίδου, διενεργήθηκαν αρμοδίως, τοξικολογικές εξετάσεις και αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, ενώ έχει παραγγελθεί ΕΔΕ για τη διερεύνηση των αιτίων που συντέλεσαν στην απώλεια της ασθενούς η οποία θα διενεργηθεί από λειτουργούς του Ε.Σ.Υ.

Για το θέμα της ασφαλούς επαναλειτουργίας των χειρουργείων του νοσοκομείου, η κ.Τσαρίδου, αναφέρει, πως έχει κατατεθεί από την επιτροπή διενέργειας ελέγχων στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα, τον πρόεδρο αυτής, κατάλογος προτάσεων και απαραίτητων ενεργειών που θα πρέπει να δρομολογηθούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Για την υλοποίηση αυτών, επισημαίνει ότι συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή στο νοσοκομείο, αποτελούμενη από λειτουργούς της ιατρικής της νοσηλευτικής και της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ώστε να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατόν συντομότερη επαναλειτουργία των χειρουργείων με ασφάλεια και η όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των προτεινόμενων απαιτούμενων ελέγχων.

Προσθέτει δε, πως ο κατάλογος των ενεργειών που θεωρούνται εποικοδομητικές για την ασφαλή επανέναρξη της λειτουργίας των χειρουργείων έχουν καταταχθεί αξιολογικά και περιλαμβάνουν ελέγχους που εκτείνονται από τεχνικής, αναισθησιολογικής, λοιμωξιολογικής και μικροβιολογικής πλευράς.
Μάλιστα, αναφέρει ότι στους προτεινόμενους ελέγχους περιλαμβάνονται, διαδικασίες επαναπιστοποίησης κτιριολογικών εγκαταστάσεων, δικτύων ιατρικών αερίων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Τέλος, τονίζει, πως όλα αυτά, θα επιβεβαιωθούν από αντίστοιχες πιστοποιημένες εταιρείες με την παρουσία τεχνικών κλιμακίων που εκπροσωπούν το δημόσιο, για την εξασφάλιση των αποτελεσμάτων και στο πλαίσιο αυτό, εσωτερική συντονιστική επιτροπή του νοσοκομείου Ζακύνθου, έχει ήδη ενεργοποιηθεί και έχει αναλάβει δράση για την υλοποίηση των κατατιθέμενων οδηγιών, ενώ για κάθε νεότερο θα ακολουθεί υπεύθυνη ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα