Γ. Τσίπρας: «Η ανάκαμψη θα μετατραπεί σε ειδική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας» (audio)

14:37 12/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο πρωθυπουργός με την παρουσία του στην Θεσσαλονίκη προσπάθησε να καταγράψει ακριβώς το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «είναι ένα σημείο που περνάμε

μετά από επταετή ύφεση στην ανάκαμψη, και πως αυτή η ανάκαμψη θα μετατραπεί σε ειδική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στο χρέος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είναι από τα βασικά μελλοντικά θέματα που έχει να χειριστεί η κυβέρνηση». «Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό, δεν είναι εύκολο θέμα, παρότι υπάρχουν αποφάσεις και από το eurogroup και από τη συμφωνία του Ιουλίου», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι « ότι βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο παρά ποτέ».
«Υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να τηρηθούν, από την πλευρά της η κυβέρνησης τις τηρεί, πρέπει λοιπόν να τηρηθούν και από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητα από εκλογικές διαδικασίες, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «το γεγονός και μόνον ότι η αντιπολίτευση αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει θέμα χρέους και πρέπει η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, είναι μια αλλαγή στάσης που δείχνει στο σημείο που βρισκόμαστε.»

Αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις, αλλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, είναι η κόκκινη γραμμή μας».

Σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένας λόγος μεγάλης ανησυχίας, αλλά η Ευρώπη δεν αλλάζει μόνον στα ακροδεξιά». Ο γενικός γραμματέας συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ανακατατάξεις και ρευστότητα με τελευταίο μεγάλο γεγονός το Brexit. «Προς τα πού θα πάνε τα πράγματα είναι το μεγάλο διακύβευμα» επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι, πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ευρωμεσογειακής Συνόδου δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες αλλαγής συσχετισμών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ειδικά ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας της διακήρυξης για το προσφυγικό και την κοινωνική Ευρώπη, συμβάλλει να πάμε με διαφορετικούς όρους στη σύνοδο της Μπρατισλάβα». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί, ενώ η Ελλάδα υπέφερε περισσότερο από τις άλλες χώρες του νότου, δεν έκαναν τίποτα για να αναδείξουν ότι οι χώρες αυτές, στενάζουν και υποφέρουν από τις πολιτικές που προωθεί το Βερολίνο. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το ζήτημα της λιτότητας και των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται είναι πανευρωπαϊκό και αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα