Κακοποίηση και bullying στα σχολεία. Θύματα και θύτες.

13:40 4/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σεξουαλική κακοποίηση του 10χρονου αγοριού στο Βόλο απο τρεις μεγαλύτερους συμμαθητές του, που αποκαλύφθηκε χθες, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ακραίο περιστατικό. Ωστόσο, τα φαινόμενα κακοποίησης και εκφοβισμού στα σχολεία πάντα γίνονταν όπως επισημαίνει η έμπειρη ,στα θέματα αυτά, παιδοψυχολόγος Αναστασία Γιάννακα.

«Τα θύματα, συνήθως, είναι παιδιά χαμηλών τόνων, άριστοι μαθητές, νωθρά σωματικά και τα οποία από το σπίτι έχουν μεγαλώσει με οδηγίες από τους γονείς να μην

χτυπούν, να μην ανταποδίδουν όταν προκαλούνται αλλά να τρέχουν στη δασκάλα. Πράγμα που είναι λάθος. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να αμυνθούν όταν δεχτούν επίθεση, να «απαντήσουν», να αρνηθούν και να πουν όχι. Βεβαίως και να ενημερώσουν τους δασκάλους, ειδικά όταν ο εκφοβισμός γίνεται από μεγαλύτερα παιδιά, όμως πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν και τα ίδια να τα βγάλουν πέρα. Οι γονείς οφείλουν να καλλιεργήσουν με τα τα παιδιά τους την επικοινωνία ώστε γρήγορα, εφόσον γίνει κάτι στο σχολείο, να το πουν στη μαμά ή το μπαμπά. Τα παιδιά που πέφτουν θύματα bullying, συνήθως, αρνούνται να πάνε στο σχολείο. Τα περιστατικά συμβαίνουν στα διαλείμματα, οπότε πρέπει και οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια των διαλειμμάτων να παρατηρούν τα παιδιά και να είναι υποψιασμένοι.»

Η κα Γιάννακα ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας και ότι «τα παιδιά-θύτες» είναι και αυτά άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνήθως είναι σωματικά δυνατά, ενώ συχνά ό,τι κάνουν στους άλλους είναι «προβολή» συμπεριφορών που είδαν ή και βιώσαν.»

Η Αναστασία Γιάννακα παρουσιάζει αύριο Σάββατο στις 11.00 στο LIDO στη Λάρισα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα το «Παιχνίδι των Φίλων» , μια ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση για τα παιδιά.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα