ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 21-06-2017

12:05 21/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Ολοκληρώθηκε η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π ΑΑ 2014-2020

Ολοκληρώθηκε η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης προέδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπος Κασίμης.

Στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,. Ευάγγελος Αποστόλου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης,.
Ο Υπουργός

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ανέφερε πως το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί το βασικότερο αναπτυξιακό εργαλείο για την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων πολιτικής, που στοχεύουν στην ανάταξη της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας και στον αναπροσανατολισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου.
Σχετικά με την υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020 σχολίασε ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά καθώς έχει ενεργοποιηθεί σημαντικό μέρος του Προγράμματος, με τις Περιφέρειες της χώρας, εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που φτάνουν το 37% των πόρων του Προγράμματος.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε την ανάγκη δημιουργικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Προϋπόθεση όλων είναι η δομική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και η προσέλκυση νέων καθώς και η αξιοποίηση νέων μεθόδων και τεχνολογιών.

Τέλος άρδευσης στους Αγρότες;

Κοστολόγιο φαίνεται ότι μπαίνει στις υπηρεσίες ύδατος σε ότι αφορά τους Αγρότες και συγκεκριμένα στην άρδευση, καθώς η σχετική Υπουργική απόφαση έχει δημοσιευθεί και στο ΦΕΚ στις 22-05-2017.
Το μέτρο δεν θα ισχύσει άμεσα, ωστόσο η πολιτεία θα προσπαθήσει να κάνει τους Αγρότες να εμπεδώσουν τη λελογισμένη χρήση νερού, προκειμένου να μην σπαταλιέται άσκοπα κατά τη διάρκεια των ποτισμάτων το καλοκαίρι, μια και το 87% του νερού κατευθύνεται για άρδευση.
Το κόστος θα είναι 6 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο.
Μάλιστα θα πρέπει να τοποθετηθούν υδρομετρητές μέχρι το 2020.
Μιλώντας ωστόσο για το θέμα στο σταθμό μας ο πρώην Δ/ντης του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Κομοτηνή, Κώστας Μπούντας, κάλεσε την πολιτεία να ξεκαθαρίσει πρώτα τους φορείς που διαχειρίζονται το νερό και μετά να επιβάλλει τέλη χρήσης νερού στους Αγρότες.

Υπό σύσταση ο φορέας διαχείρισης του Μουσείου Καπνού Ξάνθης

Στην τελική ευθεία το έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωση του Μουσείου Καπνού Ξάνθης φαίνεται ότι περνάει στην τελική της φάση, όπως διαφαίνεται, με την ίδρυση φορέα διαχείρισης του μουσείου.
Για την ίδρυση φορέα διαχείρισης του μουσείου πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Ζαγναφέρη, μεταξύ των υπηρεσιών της ΠΕ Ξάνθης και εκπροσώπων της ΣΕΚΕ και της ΣΕΚΑΠ, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία του έργου και να εξετάσουν την δυνατότητα συμμετοχής των δύο εταιρειών στο σχήμα του φορέα που θα δημιουργηθεί, για τη λειτουργία ενός Μουσείου Καπνού που έλειπε από την Ξάνθη.

Εκκλησία

Oι ιερείς της Μητρόπολης Ξάνθης αντίθετοι με την κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς

Συνάντηση που κατέληξε σε ψήφισμα εναντίον της επέκτασης του μέτρου της Κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς, είχαν οι ιερείς της ΙΜ Ξάνθης.
Με το ψήφισμά αυτό διαμαρτύρονται για τις νέες αυτές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες, όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους, «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στον εξανδραποδισμό των εργαζομένων. Με την απώλεια της ιερότητας της Κυριακής δεν χάνει ο Θεός, αλλά εξανδραποδίζεται ο άνθρωπος, Η λειτουργία της αγοράς και κατά την ημέρα της Κυριακής αργίας δεν θα τονώσει το εμπόριο, όπως αφελώς προσδοκούν όσοι την υποστηρίζουν. Η κατακόρυφη πτώση του εμπορίου οφείλεται στη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καταναλωτές», τονίζει στο ψήφισμα της η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.

Κοινωνία-Φορολογικά

41η μεταξύ 54 Ευρωπαϊκών περιφερειακών ενοτήτων με ετήσιο εισόδημα 10.437 ευρώ η Ξάνθη

Στην 41η θέση μεταξύ 54 περιφερειακών ενοτήτων και με μέσο ετήσιο εισόδημα 10.437 ευρώ (ο ελληνικός μέσος όρος είναι 13.254 ευρώ) κατατάσσεται η Ξάνθη, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των 57.235 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016. Ο φόρος που πλήρωσαν οι ξανθιώτες την προηγούμενη χρονιά κατά μέσο όρο φτάνει στα 708 ευρώ.
Χειρότερα είναι τα πράγματα για τη Ροδόπη, που καταλαμβάνει την τελευταία θέση με μέσο εισόδημα 9.700 ευρώ επί των 56.847 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν. Ο μέσος φόρος που κατέβαλλαν οι Ροδοπίτες ήταν 678 ευρώ.
Η γειτονική Καβάλα βρίσκεται στην 23η θέση (11.410 ευρώ, με μέσο φόρο 908 ευρώ), ακολουθούμενη από τον Έβρο στην 24η (11.370 ευρώ, με μέσο φόρο 856 ευρώ).

Αυτοδιοίκηση

«Θα παραμείνω επικεφαλής της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» δηλώνει ο Φώτης Καραλίδης

Την πρόθεσή του να οδηγήσει από την θέση του επικεφαλής την «Κοινωνική Συμμαχία» και στις επόμενες περιφερειακές εκλογές εμφανίστηκε ο σημερινός επικεφαλής της Φώτης Καραλίδης που διαδέχθηκε τον ιδρυτή της Άρη Γιαννακίδη στην θέση αυτή.
Μήνυμα συσπείρωσης και ενδυνάμωσης της περιφερειακής παράταξης της οποίας ηγείται έδωσε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της Φώτης Καραλίδης, επισημαίνοντας την πολυσυλλεκτικότητά της και ανακοινώνοντας επαφές με τον Παύλο Δαμιανίδη, που είχε αποχωρήσει από την παράταξη κατά τις διεργασίες διαδοχής του ιδρυτή της Άρη Γιαννακίδη, όσο και για τα γενικότερα ανοίγματα που σχεδιάζει προς τις υπόλοιπες παρατάξεις του χώρου της κεντροαριστεράς στο περιφερειακό συμβούλιο.

Διακοπή νερού την Τετάρτη στην περιοχή Δικαστηρίων και Βλαχοπούλου στην Ξάνθη

Από τη ΔΕΥΑΞ ανακοινώθηκε ότι λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του δικτύου ύδρευσης θα υπάρξει διακοπή της υδροδότησης σήμερα από 09:00 έως 14:00 στις οδούς :
Στ. Βλαχοπούλου, Βενιζέλου, Στ. Μακρυγιάννη, Στογιαννίδου, Κούρκουλα, Ανθ. Μιλτ. Γεωργίου, Μεσολογγίου, Μ. Βόγδου, Ηπείρου, Μακεδονίας και 4 ης Οκτωβρίου μέχρι την οδό Σκιάθου. Επίσης μπορεί να υπάρξει πτώση πίεσης σε τμήμα του Αστικού Συνοικισμού και της Κυψέλης, που περικλείεται από τις οδούς Στ.Βλαχοπούλου, Πραξιτέλους, Ηλιουπόλεως, Εθελοντή Αιμοδότη και Σάρδεων.

ΔΠΘ

Ανακοίνωση της Πρυτανείας του Δ.Π.Θ.

Σε ανακοίνωση των των Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης η οποία ανακοίνωση αναφερόταν με αρνητικό τρόπο για την Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, εγκαλώντας τους Βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της Νέας Δημοκρατίας για την κατάθεση της πρόσφατης επερώτησής τους στη Βουλή των Ελλήνων, απαντά με ανακοίνωσή του το Δ.Π.Θ..
Στην απάντηση του Δ.Π.Θ. , μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως δεν «μπορούμε να κατανοήσουμε την στάση τους απέναντι σε ενέργειες που ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην ανάπτυξη και στο συμφέρον του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως η κατάργηση του ιδρυμένου με νόμο πρώτου ξενόγλωσσου Τμήματος Ελληνικών Σπουδών και τη μεταφορά του, πάλι με νόμο ιδρυμένου, Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος από το Δ.Π.Θ., από το μοναδικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης όπου κατεξοχήν ζει, εκπαιδεύεται, δρα και αναπτύσσεται επαγγελματικά η μειονότητα της Θράκης.»

Εκπαίδευση

Εγγραφές στα ΕΠΑΛ
Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ για το σχολικό έτος 2017-2018, πρέπει να υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Δήλωση Προτίμησης για τα ΕΠΑ.Λ.», μέσω της εφαρμογής e-epal συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, έως τις 23 Ιουνίου.
Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/τριών την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης καταθέτουν οι κηδεμόνες τους.

AMEA

ΑΜΕΑ Ροδόπης συνάντηση με πρόεδρο ΔΕΥΑΚ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Καρασταύρου είχε χθες το Δ.Σ του Σωματείου ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης προκειμένου να συζητήσουν για τη δημιουργία κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΚ για τα άτομα με αναπηρία. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Καρασταύρου, εξέφρασε την πολιτική βούληση του δημάρχου, Γιώργου Πετρίδη και την δική του για λύση στο συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε από κοινού μέσα στους επόμενους δύο μήνες να συζητήσουν εκ νέου, ώστε να οριστικοποιηθεί το νέο κοινωνικό τιμολόγιο για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες αυτών.

Πολιτισμός

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής που διοργανώνουν η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Κομοτηνής και το Europe Direct. Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις εννέα το βράδυ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές εμφανίσεις στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, στον αύλειο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου, στο Μαρώνειο Μέγαρο, στην πλατεία αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, στον αύλειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων, και στην Πλατεία ειρήνης.

Τρελές γυναίκες …στο μπαρ της Λέσχης

Παράσταση stand up Comedy με 15 διαφορετικές ιστορίες για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, την γυναίκα ανεβάζουν σήμερα το βράδυ στην Λέσχη Κομοτηναίων η Χρύσα Ιωαννίδου και ο Κώστας Μαυρίδης . πρόκειται για το έργο « Τρελές Γυναίκες» που παρουσιάζεται στο bar της Λέσχης σε σκηνοθεσία Χρύσας Ιωαννίδου.

ΦΕΞ: Μουσική κατασκήνωση στο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

Μουσική κατασκήνωση στο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής θα λειτουργήσει φέτος, με έναρξη των μαθημάτων της μουσικής κατασκήνωσης την Τετάρτη από τις 2 έως και Κυριακή 6 Αυγούστου . Στόχος είναι η συγκρότηση μιας παρέας που θα αγαπά την Ανατολική Μουσική.
Η μουσική κατασκήνωση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες περιφερειακές δομές σεμιναριακών κύκλων με σολίστες που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. Αξιοποιούνται νέες δομές (κατασκηνώσεις της Α/θμιας Εκπ/σης στα Αρχαία Άβδηρα) και οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδυάζονται με αναψυχή σ’ ένα πραγματικά πανέμορφο περιβάλλον.
Το κόστος συμμετοχής είναι το χαμηλότερο δυνατό.
Η μουσική κατασκήνωση υλοποιείται με την συνεργασία της Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ξάνθης – επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων «Τα Αρχαία Άβδηρα».

Φεστιβάλ Φιλίππων 2017 – 8 Ιουλίου έως 26 Αυγούστου

Τα εξήντα χρόνια του γιορτάζει φέτος το φεστιβάλ Φιλίππων με ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών, μουσικών και εικαστικών εκδηλώσεων. Το φεστιβάλ ξεκινά στο Αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 8 Ιουλίου με την παράσταση «Piaf! The show». Ένα οπτικοακουστικό θέαμα σε σκηνοθεσία Ζιλ Μαρσαλά, που αφηγείται τον πολυκύμαντο βίο του θρυλικού «Σπουργιτιού», της μοναδικής Εντίθ Πιάφ, και κλείνει στις 26 Αυγούστου – στο φρούριο. «Στοχασμοί του Καζαντζάκη σε μείζονα κλίμακα.
Με αφορμή το γεγονός της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων από τον θάνατό του και την κήρυξη επίσημα της χρονιάς από το υπουργείο Πολιτισμού ως “έτος Νίκου Καζαντζάκη”, η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Περάμου, τιμά τη μνήμη του παγκόσμια αναγνωρισμένου, πολυσυζητημένου συγγραφέα και διανοητή, και παρουσιάζει στο κοινό το αφιέρωμα σε σκηνοθεσία Άκη Τσονίδη.

Keywords
ΕΡΤ, ειδήσεις, παα, αναδιαρθρωση, φεκ, καλοκαιρι, κομοτηνη, σεκαπ, ξανθη, οφείλεται, καβαλα, εκλογες, βενιζελος, βουλη, επα, ηλεκτρονική, ιουνίου, δευακ, αμεα, λύση, συγκεκριμένο, europe, θεατρο, μνήμη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, αποτελεσματα, βουλευτες, βλαχοπουλου, μνήμη, ηλεκτρονική, το θεμα, αμεα, βουλη των ελληνων, γυναικα, θεμα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο πολιτισμου, φεκ, αγορα, αγορα εργασιας, ανθρωπος, αναπηρια, αρχαια, απωλεια, αρδευση, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, δημητρα, δευακ, δεινη, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δομικη, εγγραφη, ευρω, εκκαθαριση, εξηντα, επα, ερχεται, ετος, ιδρυση, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεος, κλιμακα, λειτουργια, λεσχη, λύση, μηνες, νερο, ορος, οφείλεται, παα, περιβαλλον, περιφερειακο, πολιτεια, ρυθμισεις, σεκαπ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σκηνοθεσια, τμημα, υλοποιηση, φεστιβαλ, φτανει, δημητρης, ευθεια, εμφανισεις, εννεα, europe, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακη
Τυχαία Θέματα