Έρευνα: Οι έξυπνοι μαθητές κάνουν χρήση κάνναβης-αλκοόλ, αλλά όχι τσιγάρου

17:54 1/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όπως αναφέρει μια νέα Βρετανική έρευνα, οι έξυπνοι έφηβοι, που έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο , είναι πιθανότερο να πίνουν αλκοόλ και να κάνουν χρήση κάνναβης, αλλά όχι να καπνίζουν κανονικό τσιγάρο.

Η τάση αυτή τείνει να συνεχισθεί και μετά από την ενηλικίωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μία παροδική φάση, λένε οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Τζέιμς Ουίλιαμς της Ιατρικής Σχολής του University College του Λονδίνου (UCL), αποδίδουν τη ροπή των έξυπνων παιδιών να δοκιμάσουν κάνναβη και αλκοόλ στην αυξημένη περιέργεια και την τάση τους για πειραματισμούς.

Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 6.000 παιδιά 11 ετών από σχεδόν 900 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Τα παιδιά αυτά παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των 19-20 ετών.

Στην αρχή της εφηβείας, τα παιδιά με τις καλύτερες σχολικές επιδόσεις είχαν μικρότερη πιθανότητα να καπνίζουν τσιγάρο και μεγαλύτερη να πίνουν αλκοόλ, σε σχέση με τους λιγότερο προικισμένους συμμαθητές τους. Είχαν επίσης ελαφρώς μεγαλύτερη τάση για χρήση κάνναβης. Σε σχέση με τους χειρότερους μαθητές, οι μαθητές με μέσες σχολικές επιδόσεις ήταν πολύ πιθανότερο να κάνουν περιστασιακή ή μονιμότερη χρήση κάνναβης.

Στο τέλος της εφηβείας οι εξυπνότεροι μαθητές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πίνουν συχνά αλκοόλ. Ήταν επίσης 50% πιθανότερο να κάνουν περιστασιακή χρήση κάνναβης και είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να κάνουν μόνιμη χρήση, σε σχέση με τους λιγότερο έξυπνους μαθητές.

Εκτός του ότι είναι πιο ανοικτοί στις νέες εμπειρίες, οι μαθητές με τις καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις είναι, συνήθως, ευκολότερο να έχουν πρόσβαση στο αλκοόλ ή την κάνναβη, επειδή συχνά προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί, αν τα πορίσματα της έρευνας μπορεί να αφορούν και περιπτώσεις μαθητών σε άλλες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα