Επεισόδια μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στη Γαλλία

19:13 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί της Πέμπτης μεταξύ Τούρκων και Κούρδων στο περιθώριο της προετοιμασίας της μεγάλης, ετήσιας συγκέντρωσης των Κούρδων της Ευρώπης που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία.

Δύο Τούρκοι δέχτηκαν επίθεση και ξυλοκοπήθηκαν το πρωί στη Σαβέρν από πολλά μέλη μιας ομάδας αποτελούμενης από περίπου 100 φιλοκούρδους ακτιβιστές οι οποίοι είχαν αναχωρήσει την 1η Φεβρουαρίου από το Λουξεμβούργο για να φτάσουν στο

Στρασβούργο με τα πόδια.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, οι δύο Τούρκοι βιντεοσκοπούσαν την πορεία με τα κινητά τηλέφωνά τους. Έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο ενώ δύο από τους δράστες αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν.

Την Τρίτη η ομάδα αυτή των ακτιβιστών είχε δεχτεί επίθεση από μέλη της τουρκικής κοινότητας στο Σαρ-Ουνιόν, περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Σαβέρν.

Είκοσι αστυνομικοί μπήκαν ανάμεσα στις δύο ομάδες και απαγόρευσαν την πρόσβαση στην αίθουσα όπου φιλοξενούνταν οι ακτιβιστές.

Εδώ και 18 χρόνια οι Κούρδοι που κατοικούν σε χώρες της Ευρώπης συγκεντρώνονται στο Στρασβούργο για να ζητήσουν την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν και την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του Αμπντουλάχ Οτζαλάν ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές του νησιού Ιμραλί. Στην περσινή συγκέντρωση συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι.

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο Στρασβούργο έχει ζητήσει την ακύρωση της συγκέντρωσης καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για εκδήλωση στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή:AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα