Κομοτηνή:350 οικογένειες περιμένουν καλύτερες μέρες

18:09 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Περισσότερες από 350 οικογένειες στην γειτονιά της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή περιμένουν καλύτερες μέρες» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ρομά της γειτονιάς, ο κ. Ιωάννης Δημόπουλος σημειώνοντας πως οι περισσότεροι ζουν σε παράγκες, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Οι άθλιες συνθήκες είδαν το φως της δημοσιότητας με τραγικό τρόπο, με τον θάνατο ενός εξάχρονου

αγοριού. Λίγες μέρες μετά η γειτονιά μοιάζει και πάλι να έχει λησμονηθεί.

«Οι γυναίκες μαγειρεύουν στο δρόμο και για να πάνε στην τουαλέτα περιμένουν να νυχτώσει για να κάνουν την ανάγκη τους στην ύπαιθρο» δηλώνει ο κος Δημόπουλος υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει σίγουρα άλλος καταυλισμός στην Ελλάδα σε τέτοια κατάσταση, όπως ο δικός τους.

10% των παιδιών της γειτονιάς πηγαίνουν σχολείο

«Πρέπει η πολιτεία να μας δει και μας ως ανθρώπους, όχι ως ζώα. Θέλουμε κι εμείς τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σωστά για να έχουν ένα καλύτερο αύριο. Να μην έχουν τι δική μας τύχη» τονίζει. Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, ένα 10% των παιδιών της γειτονιάς μόνο πηγαίνει στο σχολείο. «Δεν υπάρχει δυστυχώς η κουλτούρα στους γονείς, η μόρφωση, η παιδεία για να στηρίξουν με σωστό τρόπο τα παιδιά τους.»

Η ανεργία μεγάλο πρόβλημα

Η ανεργία, η έλλειψη επαγγελματικής απασχόλησης δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους κατοίκους της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως. Οι πιο τυχεροί έχουν δικό τους πάγκο στην λαϊκή, κάποιοι άλλοι περιμένουν τις συμβάσεις στο Δήμο. «Ευτυχώς ο Δήμος Κομοτηνής προσλαμβάνει με πεντάμηνες συμβάσεις κάποιους από εμάς, αλλά δεν φτάνει αυτό για μια πολυμελή οικογένεια. Έρχεται μέρα που δεν έχουμε να δώσουμε στο παιδί για να πάρει ένα κουλούρι κι ένα νερό στο σχολείο του, αυτό μας στεναχωρεί.»

Μετεγκατάσταση οικισμού

Από το 2006 έχουν δρομολογηθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της γειτονιάς, αλλά η ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής προσέκρουσε στις ενστάσεις ιδιοκτητών εκτάσεων της περιοχής, όπου επιλέχθηκε να δημιουργηθεί ο νέος οικισμός, με την ανέγερση αυτοτελών κατοικιών για τους όλους τους δικαιούχους. Ο δήμος Κομοτηνής κατέθεσε ήδη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό που απαιτούνταν, 860.000 ευρώ, για την απαλλοτρίωση.
Φώτο:Γιάννης Δημόπουλος Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα