Επανεκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας στην Βρετανία

13:44 25/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την σημαία της προεκλογικής εκστρατείας υψώνει πρώτο το βρετανικό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) που θα ανακοινώσει σήμερα το πρόγραμμά του, ξεκινώντας και πάλι την προεκλογική μάχη, που είχε ανασταλεί μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ .

Οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 8 Ιουνίου, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,

που δημοσιοποιήθηκαν πριν από την επίθεση της Δευτέρας, να δείχνουν πως οι Τόρις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι διαθέτουν άνετο προβάδισμα έναντι των Εργατικών, του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, αν και το προβάδισμα αυτό μειώνεται.

Τα δύο μεγάλα κόμματα θα ξαναρχίσουν τις εθνικές εκστρατείες τους την Παρασκευή αλλά το UKIP, δήλωσε πως η καλύτερη απάντηση στην επίθεση είναι να αρχίσει και πάλι το ταχύτερο δυνατό.

«Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται να διενεργηθούν δημοκοπήσεις που θα δίνουν μια πρώτη εικόνα για το κατά πόσον η βομβιστική επίθεση επηρέασε τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Πριν από την επίθεση στο Μάντσεστερ, η Μέι πήρε πίσω το σχέδιό της να επιβάλει στους γηραιότερους πολίτες να πληρώνουν περισσότερα για κοινωνική πρόνοια από τους νεότερους, καθώς είδε να μειώνεται στο μισό η διαφοράς της από το δεύτερο κόμμα σε μερικές μόλις ημέρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Στις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν το 2015, το UKIP έλαβε σχεδόν το 13% των ψήφων αλλά κατέλαβε μόλις μία κοινοβουλευτική έδρα λόγω ενός εκλογικού συστήματος στο οποίο τα μικρότερα κόμματα που η υποστήριξή τους εκτείνεται σε όλη τη χώρα, αντί να συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές, είναι σε μειονεκτική θέση.

Από τότε το κόμμα έχασε περίπου το μισό της υποστήριξής του, χάνοντας τον λόγο ύπαρξής του αφότου οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και αφού υπέστη δύο διχαστικές μάχες για τη διαδοχή του «χαρισματικού» ηγέτη του Νάιτζελ Φάρατζ.

Το κόμμα επικεντρώνει την εκστρατεία στο «ένας μέσα, ένας έξω» υποσχόμενο να μειώσει τη μετανάστευση και δηλώνει ότι θα διασφαλίσει πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όπως να τερματίσει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων μετά το Brexit. Ο σημερινός ηγέτης του Πολ Νάτολ στις συνεντεύξεις του εμφανίζει το UKIP ως το κόμμα που διασφαλίζει για τη χώρα ότι θα γίνει το Brexit για το οποίο ψήφισε ο βρετανικός λαός πέρυσι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα