Παρίσι: Μητέρα δημοσιογράφου έξω από την τουρκική πρεσβεία

Η μητέρα του δημοσιογράφου Ματιά Ντεπαρντόν διαμαρτύρεται μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι.

Η μητέρα του Γάλλου δημοσιογράφου Ματιά Ντεπαρντόν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Τουρκία, εμφανίσθηκε σήμερα το πρωί μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι για να ζητήσει την «άμεση απελευθέρωση» του γιου της που πραγματοποιεί από την Κυριακή απεργία πείνας, διαπίστωσε μια

δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνοδευόμενη από τον Κριστόφ Ντελουάρ, γενικό γραμματέα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), η Ντανιέλ Βαν ντε Λανότ χτύπησε την πόρτα της πρεσβείας, που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα, για να «ζητήσει νέα» του Ματιά Ντεπαρντόν.

Δεν έλαβε απάντηση. Ένα πρόσωπο βγήκε από το κτίριο, αλλά είπε πως δεν είναι της πρεσβείας. Μετά έφθασε η αστυνομία και απομάκρυνε αυτούς που συμμετείχαν σ' αυτή τη συμβολική ενέργεια, που οργανώθηκε από τους RSF λίγο πριν από τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζουμε ότι οι πρόεδροι θα μπορέσουν να ασχοληθούν με την περίπτωσή του για να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντανιέλ Βαν ντε Λανότ.

«Ανησυχώ πολύ για την υγεία του Ματιά, ο οποίος μπήκε στην πέμπτη ημέρα απεργίας πείνας, αλλά και για το ηθικό του», πρόσθεσε.
Εγκατεστημένος στην Τουρκία εδώ και πέντε χρόνια, ο Ματιά Ντεπαρντόν, που θα κλείσει τα 37 τον Ιούνιο, συνελήφθη στις 8 Μαΐου στο Χασάνκεϊφ της επαρχίας Μπατμάν (νοτιοανατολική Τουρκία), όπου έκανε ρεπορτάζ για το περιοδικό National Geographic.

Γρήγορα μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο υποδοχής, το οποίο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Μεταναστευτικών Υποθέσεων στην Γκαζιάντεπ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κρατείται έκτοτε παρά την απόφαση για την απέλασή του που εκδόθηκε στις 11 Μαΐου.

«Η σύλληψη του Ματιά είναι εντελώς παράλογη», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ. «Και οι τουρκικές αρχές δεν σέβονται ούτε καν τις δικές τους διοικητικές αποφάσεις, αφού έχει εκδοθεί ένταλμα απέλασης πριν από 14 ημέρες, αλλά δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα