Εγγραφο Eυρωζώνης: Ατυπο ντιλ για πλεονάσματα 3,5% για 4 χρόνια στη Μάλτα

11:26 28/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ανεπίσημη συμφωνία να διατηρηθεί το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τέσσερα χρόνια αντί για 10 που επιτεύχθηκε στο τελευταίο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου αναφέρεται έγγραφο της Ευρωζώνης που επικαλείται οικονομικός ιστότοπος.

Σε ανταπόκριση της δημοσιογράφου Αγγελικής Παπαμιλτιάδου στο Euro2day από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι η συμφωνία έγινε για να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να γίνει εφικτή η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το κύριο ζήτημα που πρέπει τακτοποιήσουμε για να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο έχει πολύ πιο αρνητική βιωσιμότητα του χρέους (DSA) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως λόγω των πολύ συντηρητικών προβλέψεών του. Την ίδια στιγμή, το Eurogroup παραμένει διστακτικό στην αποσαφήνιση κι άλλων μεσοπρόθεσμων μέτρων (κάτι που ξεκάθαρα απαιτεί το ΔΝΤ) και να μειώσει τον πολύ απαιτητικό στόχο για το πλεόνασμα των 10ετών με 3,5% όπως αναγράφεται στο ευρωπαϊκό DSA, σε πιο αξιόπιστα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια ανεπίσημη συμφωνία στη Βαλέτα να μειωθούν τα έτη, με στόχο το 3,5% σε τέσσερα, και δη μέχρι το 2022,» αναφέρει το έγγραφο.

Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι «οι συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο κύκλο παράλληλα με την αξιολόγηση. Η πρώτη συνάντηση του Washington Club έγινε σε επίπεδο μελών του EuroWorkingGroup, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ».

«Περαιτέρω συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών (στο Club συμμετέχουν εκτός από τους θεσμούς οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας) στις αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εurogroup στοχεύει συγκεκριμένα να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών και των σημαντικών χωρών-μελών στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου,» συμπληρώνει.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα