Ένα event στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών «Grito de Mujer»

14:15 21/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία «κραυγή ελευθερίας» ενάντια στη βία, για όλα τα κορίτσια του κόσμου, «ακούγεται» στις 5 Μαρτίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης και Τεχνών «Grito de Mujer».

Πρόκειται για εκδήλωση που εντάσσεται στο ετήσιο φεστιβάλ Γυναικεία Κραυγή (Grito de Mujer) και διοργανώνεται, σε διάφορες χώρες του κόσμου, κάθε Μάρτιο, εδώ και επτά χρόνια, από το «Διεθνές Κίνημα Ποιητριών» (Women Poets International).

Το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών ιδρύθηκε

το 2009 στη Δομινικανή Δημοκρατία από τη Χαέλ Ουρίμπε (Jael Uribe) για να προωθήσει το ποιητικό έργο των γυναικών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και να προαγάγει μηνύματα κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, υπέρ του αυτοσεβασμού και της καταπολέμησης της σιωπής.

Στην Ελλάδα, το φεστιβάλ διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, 12:00-13:30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οι Δώρα Κασκάλη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαρία Κενανίδου, Γεωργία Τρούλη και Αννίτα Χατζίκου διαβάζουν ποιήματα: των Ζeina Hashem Beck, Θωμά Γκόρπα, Rachel McKibbens, Αudre Lorde, Ατένα Φαρροχζάντ, Linn Hansen, Mohja Kahf, Γιανινά Ντεκουτίτε, Πέτια Σταΐκοβα Ντουμπάροβα, Lucille Clifton, Suheir Hammad, Warsan Shire και Ashe Vernon.

Η Αριάδνη Πεδιωτάκη, φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκτελεί performance.

Τη μουσική του Γιώργου Κυριακάκη παίζουν τα μέλη του συνόλου εγχόρδων Spira Minore ενώ τις μουσικές γέφυρες μεταξύ των ποιημάτων συνθέτει η Αναστασία Γιαμούζη.

Βιντεοπροβολές που επενδύουν τον λόγο και τη μουσική επιμελείται η video artist Χριστίνα Κατσάρη ενώ τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Σοφία Καρακάντζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα