Εν μέσω αντιδράσεων η συζήτηση στη Βουλή για το ν/σ για την Παιδεία

15:18 31/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης προκαλεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία που συζητείται από σήμερα στη Βουλή και ουσιαστικά, ανατρέπει πολλές από τις ρυθμίσεις του Νόμου Διαμαντοπούλου. Το νομοσχέδιο επαναφέρει σε νομοθετική ισχύ τον θεσμό του ακαδημαϊκού ασύλου, αντικαθιστά τα συμβούλια διοίκησης, και μειώνει τις αμοιβές των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Επίσης, επαναφέρει τη συμμετοχή

των φοιτητών στην εκλογή ακαδημαϊκών οργάνων, ενώ εξομοιώνει με μάστερ τους τίτλους των 5ετών προπτυχιακών σπουδών. Τα τρία πρώτα ζητήματα είναι αυτά που προκαλούν τις εντονότερες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει την ευθύνη για την άρση του ακαδημαϊκού ασύλου στο πρυτανικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιφέρει μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Δεν υπάρχει εικόνα συναίνεσης, ο υπουργός κινείται μόνος στο αντίθετο ρεύμα με το πόδι πατημένο στο γκάζι και αυτό είναι κάτι που εμείς θα αποτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να αποτρέψουμε δηλαδή να συντελεστεί αυτή η πρωτοφανής οπισθοδρόμηση στην παιδεία, συμπλήρωσε. «Το νομοθέτημα που ψηφίζεται σήμερα και αύριο είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του τόπου με την κακή έννοια, καθώς είναι οπισθοδρομικό και εσωστρεφές» αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιφέρει μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση, δεν υπάρχει εικόνα συναίνεσης, ο υπουργός κινείται μόνος στο αντίθετο ρεύμα με το πόδι πατημένο στο γκάζι και αυτό είναι κάτι που εμείς θα αποτρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Σε αντίθεση με τα απατηλά συνθήματα της κυβέρνησης για δημόσια και δωρεάν παιδεία και δημοκρατία, το βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι ότι δίνει άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα