Τρίκαλα: Στη Βουλή από το ΚΚΕ διεκδικούμενες δασικές εκτάσεις

14:57 31/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ερώτηση για την προστασία δημόσιων και κοινοτικών εκτάσεων στο Περτούλι, στο Νεραϊδοχώρι και την Ελάτη του Νομού Τρικάλων, κατέθεσαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Κώστας Στεργίου και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν χαρακτηριστικά πως “χιλιάδες στρέμματα από τα δημόσια δάση στο Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, καθώς και από το κοινοτικό της Ελάτης, εμφανίζεται ξαφνικά να διεκδικεί η Ιερά Μονή Δουσίκου επικαλούμενη τίτλους

προηγούμενων αιώνων”. Αυτό το γεγονός, σημειώνουν, “προκάλεσε όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι καμία διεκδίκηση δεν είχε προβληθεί στις εκτάσεις αυτές και από κανέναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η περιοχή -με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο- έχει μπει στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων”. Στην ερώτηση αναφέρεται, εξάλλου, ότι “όλη η έκταση του δημοσίου δάσους Περτουλίου, 30.000 και πλέον στρεμμάτων, είχε παραχωρηθεί με το Nόμο 6320/1934 -ως προς τη νομή- στη Δασολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, ενώ η κυριότητα της έκτασης αυτής παρέμεινε στο δημόσιο”. Συμπληρώνεται ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει επισημάνει τη θέση του ότι δάση, βουνά και παραλίες δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία μοναστηριών και επιχειρηματικών ομίλων, όπως αθλητικά κέντρα, χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ., αλλά πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ζητείται, δε, από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει “τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μη βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο Βατοπέδι και για να προστατέψει τις πιο πάνω δημόσιες και κοινοτικές εκτάσεις από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις που εγκυμονούν κινδύνους απώλειας κρατικής περιουσίας, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφικές συνέπειες στη διαχείριση του πανεπιστημιακού δάσους που θα οδηγήσει και σε υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών Δασολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα