Ελληνικές εταιρείες «ψάχνουν» εναγωνίως αποφοίτους Πληροφορικής

10:36 23/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

-Δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε κόσμο, αυτό ισχύει.
-Χρειαζόμαστε 80-100 προγραμματιστές.
-Ειλικρινά το δηλώνω, δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Δεν μπορούμε!
Ο παραπάνω διάλογος είναι αληθινός. Ακούστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και όσο σουρεαλιστικό και αν φαντάζει διημείφθη μεταξύ του προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιωάννη Βλαχάβα

και εκπροσώπων οκτώ μεγάλων ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πληροφορικής και προσκλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, επιδιώκοντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ημέρα Σταδιοδρομίας» να τις καλύψουν, μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις με υποψηφίους.
«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αποφοίτους Πληροφορικής, που να έχουν κάποια -όχι πολύ μεγάλη- εμπειρία στο χώρο, την οποία μπορούν να την αποκτήσουν ακόμη και στα Πανεπιστήμια, χωρίς να έχουν δουλέψει στο παρελθόν αλλού, από τη συμμετοχή τους στις εργασίες, που τους βάζουμε ή ακόμη καλύτερα, αν έχουν συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, τότε έχουν αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και μπορούν να δουλέψουν σε μία εταιρία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Βλαχάβας.
Στην «Ημέρα Σταδιοδρομίας» του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ παρουσίασαν τις ευκαιρίες που προσφέρουν για εργασία εκπρόσωποι των επιχειρήσεων Ergobyte, Gnomon Informatics, Lancom, Trinity Systems ICT Solutions, Intracom Telecom, Τράπεζα Πειραιώς, P&I AG και Singular Logic.
«Υπάρχει εταιρία, η οποία μας είπε ότι θέλει 30 άτομα. Η εταιρία Veltio που είχε συμμετάσχει στην περσινή εκδήλωση μας ενημέρωσε ότι ψάχνει επίσης 30 άτομα. Ειλικρινά το δηλώνω, δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση», ανέφερε ο κ.Βλαχάβας και προσπαθώντας να ερμηνεύσει το παράδοξο του πράγματος στην Ελλάδα της υψηλής ανεργίας, εταιρίες να μη βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται εξήγησε: «το αποδίδουμε εν μέρει στη χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχουν οι απόφοιτοί μας, ενώ αντίστοιχα στο εξωτερικό απόφοιτοι που ξέρουν λιγότερα πράγματα από τους δικούς μας είναι πολύ πιο θρασείς όταν πάνε να παρουσιάσουν τον εαυτό τους».
«Οι Έλληνες απόφοιτοι δεν έχουν την αυτοπεποίθηση, γιατί δεν προσφέρουμε τα κατάλληλα μαθήματα προβολής και παρουσίασης του εαυτού τους, δηλαδή πώς να γράφουν ένα βιογραφικό, πώς να συμμετέχουν σε μία συνέντευξη. Προσπαθώ στο μάθημα, από τη δική μου εμπειρία, χωρίς να είμαι ειδικός, να τους λέω ότι ξέρουν πράγματα και θα πρέπει αυτά που ξέρουν να τα λένε σε μία συνέντευξη και να δηλώνουν ότι μπορούν να μάθουν και τα άλλα, γιατί πράγματι μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι ξέρουν πολλά και ό,τι δεν ξέρουν μπορεί να το αποκτήσουν, να το μάθουν εύκολα», επισήμανε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ακόμη ότι «πάντα έφευγαν οι φοιτητές μας για μεταπτυχιακά έξω και ένα συντριπτικό ποσοστό αυτών επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργασίας και στο εξωτερικό μένουν εκεί».
«Οι κοινωνικές δεξιότητες «κλειδί» για την αγορά εργασίας»
Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης των αποφοίτων Πληροφορικής, σύμφωνα με τον κ.Βλαχάβα, είναι ότι υπάρχει δυσκολία ακόμη και στην εξεύρεση υποψηφίων διδακτόρων. «Βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοί μας, μόλις κάνουν και μεταπτυχιακό, έχουν προσφορά εργασίας και γι’ αυτό δεν έρχονται να κάνουν διδακτορικό, γιατί δεν το έχουν ανάγκη. Υπάρχει ανταγωνισμός ποιος θα πάρει έναν καλό απόφοιτο», ανέφερε, ο καθηγητής. Υπογράμμισε δε ότι μία λύση, προκειμένου περισσότεροι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων, να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, είναι η καλλιέργεια των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους (soft skills), ώστε να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους.
«Στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε κόσμο, αυτό ισχύει. Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός οι καλοί απόφοιτοι είναι απελπισμένοι από το κλίμα το οποίο υπάρχει λόγω της κρίσης και σηκώνονται και φεύγουν, χωρίς καν να μπουν στη διαδικασία να ψάξουν εδώ δουλειά και αφετέρου γιατί σε αυτούς μου μένουν λείπουν τα soft skills», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Intracom, Μαρίνα Πρίφτη. «Δεν αρκεί μόνο να είστε καλοί προγραμματιστές, πρέπει να μάθετε να διαχειρίζεστε την παρουσία σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να υπάρξετε σε περιβάλλον ομάδας. Προτιμώ να πάρω ένα άτομο με μέτριες γνώσεις, που έχει όμως τη διάθεση να εξελιχθεί και να μάθει, παρά να πάρω το σούπερ αστέρι, που θα πρέπει να είναι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, γιατί δεν μπορεί επικοινωνήσει αυτά που ξέρει με τον διπλανό του», εξήγησε.
«Είμαστε πολλές ελληνικές εταιρίες που ψάχνουμε κόσμο, όμως επειδή πλέον ο ανταγωνισμός είναι διεθνής θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε τη διάθεση να μαθαίνετε συνέχεια», πρόσθεσε η κα. Πρίφτη.
Εκπροσωπώντας την Τράπεζα Πειραιώς, ο Ελευθέριος Ιακώβου ανέφερε: «Οι τράπεζες ψάχνουν για άτομα με πτυχίο Πληροφορικής. Η επικοινωνία με τους συναδέλφους, οι συνέργειες είναι δεδομένες, όπως και η διάθεση για δουλειά. Η υποστήριξη οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και νύχτας σε απρόοπτες καταστάσεις, είναι μέρος της δουλειάς, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και να το ξέρετε».
«Από τη Γερμανία στα Γιάννενα»
Η P&I είναι μία από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη Γερμανία και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα επέλεξε την πόλη των Ιωαννίνων για να δημιουργήσει μία θυγατρική, η οποία θα απασχολεί 80-100 προγραμματιστές. «Άμεσα ψάχνουμε για 15 ανθρώπους, που θα αυξάνονται κατά 15 ανά εξάμηνο, μέχρι να φτάσουμε τον στόχο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ιωάννης Τσιλιμπάρης. «Αυτό που φτιάχνουμε εδώ αποτελεί ουσιαστικά εργαστήριο καινοτομίας, που θα υποστηρίζει τη στρατηγική των επιχειρηματικών καινοτομιών, με νέες ιδέες και εφαρμογές πληροφορικής, πέρα από τις λύσεις που έχει ήδη η εταιρία. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, οι οποίοι να έχουν καινοτόμο σκέψη και να αποβλέπουν στην εξέλιξη, να έχουν υψηλά κίνητρα για να προχωρήσουν πέρα από τις ήδη υπάρχουσες λύσεις, να έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν, να οραματιστούν τις λύσεις και να θέλουν πάρα πολύ να δοκιμάσουν και φυσικά να τεκμηριώσουν αυτά που τεστάρουν», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σμαρώ Αβραμίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα