Έκθεση ζωγραφικής Ιταλών και Ζακυνθινών καλλιτεχνών

13:39 24/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι τις 6 Αυγούστου θα διαρκέσει η έκθεση ζωγραφικής Ιταλών και Ζακυνθινών καλλιτεχνών, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το μεσημέρι του Σαββάτου, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, ενώ παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, από τον Δήμαρχο Ζακύνθου, Παύλο Κολοκοτσά και τον Πρύτανη του Κολλεγίου του Πανεπιστημίου της Παβίας, Μαουρίτσιο Μακαρίνι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αλλά και της εκδήλωσης που ακολούθησε στο συγκεκριμένο

χώρο, ο κ.Κολοκοτσάς και ο κ.Μακαρίνι, αναφέρθηκαν «στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν πλέον τις δύο πόλεις» και σημείωσαν πως «η αδελφοποίηση μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη». Μάλιστα, ο κ.Μακαρίνι στάθηκε στο έργο των τριών σημαντικών ποιητών (Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος και Ούγκο Φώσκολο).

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος τόνισε ότι:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που φιλοξενούμε στην πανέμορφη Ζάκυνθο, η οποία είναι η γενέτειρα των τριών σπουδαίων ποιητών, Διονύσιου Σολωμού, Ανδρέα Κάλβου και Ούγκο Φώσκολο, την έκθεση ζωγραφικής με έργα Ιταλών και Ζακυνθινών ζωγράφων.
Οι δεσμοί μας με την Ιταλική πόλη Παβία και το Πανεπιστήμιο της περιοχής, γίνονται πιο ισχυροί προς όφελος των λαών μας. Στόχος της παρούσας Δημοτικής Αρχής και εμού προσωπικά ως Δημάρχου Ζακύνθου είναι αυτές οι ενέργειες να συνεχιστούν πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα, διότι η αδελφοποίηση του νησιού με την Παβία μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία και ανάπτυξη για τις περιοχές μας.
Μέσα από τον πολιτισμό εξάλλου και την εκπαίδευση, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να αντιληφθούν όλοι, και ιδίως η νεολαία, πως υπάρχει άλλος δρόμος, εκείνος της γνώσης που αποτελεί και τη μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να έχει στη ζωή του ένας άνθρωπος.
Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε και οι τρεις ποιητές να αποβιώσουν εκτός Ζακύνθου και ενώ τα οστά του Σολωμού επέστρεψαν σχετικά σύντομα στη γενέθλια γη, και του Φώσκολο αναπαύονται στην Ιταλία όπου και έζησε, του Κάλβου έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να επιτευχθεί η πολυπόθητη επιστροφή στα πάτρια χώματα για την αιώνια ανάπαυση.
Εύχομαι το στίγμα που άφησαν οι τρεις αυτοί σπουδαίοι και παγκόσμιοι ποιητές να αποτελέσει την πυξίδα μας για το μέλλον, ώστε να βρούμε τον βηματισμό μας και να ξεπεράσουμε την κρίση σε όλα τα επίπεδα».

Να σημειωθεί ότι το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης εκπροσώπησαν ο πιανίστας, Σπύρος Δεληγιαννόπουλος και η λυρική τραγουδίστρια, Μάλβα Μπολιότι, που απήγγειλε ποιήματα.

Τέλος, στην έκθεση υπάρχουν έργα των Ιταλών ζωγράφων: Κοράντο Μπονόλι, Ντάριο Μπρέβι, Τζάνι Τζέλα, Τομάζο Κιάπα, Ντέιβιντ Φέρο, Φραντζέσκο Γκαρτπέλι, Φλωρέντσα Μαρτίνεζ, Ολίνσκι Σαντάνο, Πέπε Πικά, Μάσιμο Ρομάνι, Λεονάρντο Σαντόλι και Βιτόριο Βαλέντε, ενώ οι Ζακυνθινοί ζωγράφοι που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση είναι οι: Αντώνης Μιλάνος και Διονύσης Τσολάκος.

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Τυχαία Θέματα