43 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας-Μηνύματα

13:17 24/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

43 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τέλος της χούντας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στις 8 το βράδυ ο Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία της επετείου θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία θα παραστούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στον μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ», στο Πάρκο Ελευθερίας, μετέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όπου κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, με την ευκαιρία της 43ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο

του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας, Κώστα Μανταίο, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και στα κελιά όπου βασανίστηκαν οι αντιστασιακοί Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

Κ. Μητσοτάκης: Οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε για προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών, με στόχο τον κλονισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα» ενώ, όπως είπε, «ουδέποτε, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η διάκριση των εξουσιών, η οποία είναι ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης, μια κυβέρνηση που, όπως σημείωσε, «θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της».
«Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι και πως η κοινωνία δεν θα διχαστεί».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όσοι σήμερα τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.
«Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί. Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Γεννηματά: Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σε μήνυμά της για την επέτειο, επισημαίνει ότι «43 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, οι συνθήκες στη χώρα δεν μας επιτρέπουν να περιορισθούμε σε επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές. Σήμερα υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας». Επιπλέον σημειώνει ότι «η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές. Αδύναμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση, επιδίδεται χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, στη μάχη για την διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Τη δημιουργία και συντήρηση, όχι απλά ενός κράτους ημετέρων αλλά ενός ημέτερου κράτους».

Η κα Γεννηματά τονίζει ότι η διαφάνεια έχει μείνει στα λόγια, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους». Και καταλήγει ότι «ο κύκλος αυτής της Κυβέρνησης κλείνει. Είναι ώρα να κινητοποιηθεί η ίδια η κοινωνία, οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη Δικτατορία και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα