Εκδρομή στα νησάκια «Τριζόνια»

13:01 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα Τριζόνια, τα άγνωστα νησάκια του Κορινθιακού, που έχουν το δικό τους χρώμα, απόλυτη ηρεμία, όμορφες ακτές και εύκολη πρόσβαση αποτελούν την πρόταση της Ραδιοτηλεόρασης, για εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Οργανώστε το!


Τα Τριζόνια είναι μια συστάδα μικρών νησιών που βρίσκονται απέναντι από το Αίγιο, 500 μέτρα από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα, στις ακτές της Φωκίδας. Αποτελούνται από το ομώνυμο νησάκι, που είναι το μεγαλύτερο και το μόνο κατοικήσιμο, και ακόμη από τα νησάκια Πρασούδι, Αϊ-Γιάννης και Πλάνεμι.

Η συνολική έκταση του

νησιού Τριζόνια δεν ξεπερνά τα 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μέγιστο μήκος μόλις 3 χιλιόμετρα. Έχει σχήμα μισοφέγγαρου και οι δύο άκρες του κατευθύνονται προς τη Φωκίδα, δημιουργώντας έναν κόλπο που μπορεί να φιλοξενήσει αρκετά σκάφη. Παλαιότερα, ήταν κομβικό σημείο για τα πλοία που κατευθύνονταν από τον Πειραιά προς το Ιόνιο επειδή το φυσικό λιμάνι του είναι απάνεμο. Παλιοί ναυτικοί λένε ότι η απόσταση του νησιού από τον Πειραιά και τη Λευκάδα είναι ακριβώς η ίδια, δηλαδή 89 ν.μ. Ακόμη και σήμερα πολλά από τα σκάφη που κατευθύνονται προς το Ιόνιο και αντίστροφα χρησιμοποιούν τη μαρίνα τους ως ενδιάμεσο σταθμό.

Το όνομά τους προέρχεται, σύμφωνα με μια εκδοχή, από τα πολλά τριζόνια ή γρύλους που υπήρχαν κάποτε εκεί.

Μια άλλη εκδοχή σχετίζεται με τις τρεις θαλάσσιες ζώνες προσέγγισης στο νησί. Από το Ιόνιο στα δυτικά, τον Πειραιά στα ανατολικά και την Πελοπόννησο στα νότια.

Ακολουθώντας την ακτογραμμή του Κορινθιακού από την πλευρά της Φωκίδας, φτάνουμε στον οικισμό Χάνια, όπου αφήνουμε το αυτοκίνητό μας. Παίρνουμε καΐκι και, σε λιγότερο από 10 λεπτά, βρισκόμαστε στα Τριζόνια.

Στα Τριζόνια, από την πρώτη στιγμή μας κυριεύει η χαρακτηριστική ησυχία ενός τόπου όπου δεν κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα. Αντικρίζουμε ένα πανέμορφο λιμανάκι με ψαροταβέρνες.

Ο μοναδικός οικισμός αποτελείται περίπου από 50 σπίτια και είναι χτισμένος στο στενότερο σημείο του νησιού, στον μυχό ενός ορμίσκου που βλέπει στην απέναντι ακτή της Στερεάς Ελλάδας. Λίγα μέτρα από το λιμάνι, προς τα νότια, υπάρχει και ένας δεύτερος όμορφος κόλπος.

Γύρω από το μικρό λιμάνι υπάρχουν λίγες ταβέρνες και μερικά μικρά ξενοδοχεία. Αυτή είναι και η τουριστική υποδομή του νησιού.

Περίπου 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι, στη θέση Πούντα, βρίσκεται η ομώνυμη παραλία με άμμο και πετραδάκι. Πίσω από τη μαρίνα, προς την πλευρά της Πελοποννήσου, υπάρχουν οι μικρές παραλίες Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες. Καλύτερες ακρογιαλιές υπάρχουν πάντως απέναντι, στις ακτές της Στερεάς, στη Σπηλιά και τη Γλυφάδα. Όμορφη παραλία είναι της Σεργούλας, προς τα δυτικά, με βοτσαλάκι, πλατάνια στην άκρη της και κρυστάλλινα νερά. Καλές και οργανωμένες παραλίες συναντάμε στον Μαραθιά και στον δρόμο προς τη Ναύπακτο, στις ακτές της Χιλιαδούς.

Το νησί μπορεί κάποιος να το διασχίσει με τα πόδια από τη μία άκρη στην άλλη, μέσα σε δύο ώρες. Βορειοδυτικά από το λιμανάκι ξεκινάει ένας στενός χωματόδρομος, που οδηγεί στο δυτικότερο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Κοχυλάς και στη θέση Παλιόκαστρο, όπου υπάρχουν υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου. Ένας άλλος δρόμος ξεκινάει από το άκρο της μαρίνας και κατευθύνεται νότια προς το ακρωτήρι Πούντα.

Πώς θα πάτε

Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών, κατευθυνόμαστε προς Ρίο-Αντίρριο και παίρνουμε τον δρόμο για τη Ναύπακτο. Στα 35 χλμ. βρίσκονται τα Χάνια, από εκεί φεύγουν τα καΐκια για το νησί.

Εναλλακτικά: τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Φωκίδας έχουν τακτικά δρομολόγια από Αθήνα για Ναύπακτο.

Ποιον θα ρωτήσετε

Δήμος Τολοφώνος: 22660-32.300Δήμος Ναυπάκτου: 26340-27.258

Αξίζει να δείτε

Την παραδοσιακή πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.Το παλαιό δημοτικό σχολείο και το κτήριο του παλαιού τελωνείου.Τα βυθισμένα στη θάλασσα κατάλοιπα οικισμού, στην περιοχή Μεσοχώρια.Το βενετσιάνικο κάστρο κοντά στο χωριό Γλυφάδα, απέναντι από τα Τριζόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα