Kαλαμάτα: Κατηγορούνται γι’ αρχαιοκαπηλία και διαρρήξεις σε ΑΤΜ

12:32 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Πύλου, Κορώνης και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, τέσσερις περιπτώσεις αποπειρών κλοπής σε τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (Α.Τ.Μ.), σε Μεσσηνία και Κορινθία.

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη την Παρασκευη το πρωί, στον Ασπρόπυργο Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, ένας 33χρονος

έλληνας.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρας διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, που περιλαμβάνει ακόμη δύο άτομα, έναν 24χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας και έναν 34χρονο έλληνα καθώς και άγνωστους συνεργούς τους που φέρονται όλοι τους ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συστηματικής και πολύμηνης αστυνομικής έρευνας που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Πύλου, Κορώνης και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, τουλάχιστον κατά τους τελευταίους επτά μήνες, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (Α.Τ.Μ.).
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και πιο συγκεκριμένα, επέλεγαν και προσέγγιζαν, κυρίως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τραπεζικά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (Α.Τ.Μ.) που βρισκόταν σε απομακρυσμένες περιοχές και με τη χρήση οξυγόνου, επιχειρούσαν να τα διαρρήξουν.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά το χρονικό διάστημα από την 29.11.2016 έως και την 22.5.2017, διέπραξαν απόπειρες κλοπών σε ΑΤΜ περιοχών του δήμου Πύλου-Νέστορος και Μεσσήνης.
Από τη συγκεκριμένη εγκληματική δράση, η οποία πκατά την αστυνομία- είχε συστηματικό χαρακτήρα, είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των -191.000- ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 33χρονος, μαζί με ακόμη δύο έλληνες, ηλικίας 37 και 63 ετών, που επίσης συνελήφθησαν, ενέχεται και σε περιπτώσεις Ααχαιοκαπηλίας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σε διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία και σε όχημα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία που σχετίζονται με τη διάπραξη των κλοπών (φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης, μεταλλικοί κόφτες, ηλεκτρόδια σε μορφή βέργας, φλόγιστρα κ.α.), κινητό τηλέφωνο, ανιχνευτής μετάλλων και -167- αρχαία νομίσματα, βυζαντινής εποχής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα