Εκδήλωση για την οικονομία του Ροταριανού Ομίλου Αν. Λάρισας

15:21 5/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αστοχίες- Αποτυχίες Δημοσιονομικής πολιτικής. Κυκλικότητα & Αξιοπιστία» ήταν το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο οικονομολόγος, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα τη διεθνή μακροοικονομική και νομισματική πολιτική, κ. Στραβέλας Ευάγγελος σε τακτική συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Ανατολικής Λάρισας στο ξενοδοχείο Metropol.

Ο κ. Στραβέλας υποστήριξε , ότι οι κυβερνώντες συχνά προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν επεκτατική πολιτική πριν τις εκλογές, για να αυξήσουν τις πιθανότητες επανεκλογής τους. Η μέθοδος

αυτή διαφοροποιείται στον τρόπο χρήσης μεταξύ των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών .

Κατά κόρον οι αναπτυσσόμενες χώρες ακολουθούν μια «προκυκλική δημοσιονομική πολιτική», δηλ. αυξήσεις στις δαπάνες ή μείωση φόρων, παρ’ όλο που η πολιτική αυτή δεν μπορεί να είναι η βέλτιστη σε βάθος χρόνου, επιδεινώνοντας την ύφεση. Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Χιλής, η οποία επιβάλλοντας σταθερούς οικονομικούς κανόνες μετέτρεψε την οικονομία της από προκυκλική σε αντικυκλική. Τέλος αναφερόμενος στο σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης, υποστήριξε ότι δημιουργούνται στρεβλώσεις στην κυκλικότητα των οικονομιών της ζώνης του ευρώ λόγω ενός αναξιόπιστου μηχανισμού επιβολής των κανόνων.
Επακολούθησαν ερωτήσεις και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα