Κεφαλονιά: Εκδηλώσεις ένωσης Επτανήσων παρουσία του ΠτΔ – Αποστολή της ΕΡΤ Ζακύνθου

15:09 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ριζοσπαστισμός των Επτανησίων, τα προβλήματα της Παλικής από τους σεισμούς, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών και δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων το Σάββατο

21 Μαΐου στην Κεφαλονιά

Τις εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά τις οποίες τίμησε με την παρουσία του, ο κ.Παυλόπουλος, κάλυψε δημοσιογραφικά και η ΕΡΤ Ζακύνθου, τόσο για τον τοπικό σταθμό όσο και για τα κεντρικά της ελληνικής ραδιοφωνίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους αγώνες των Επτανησίων και δη των Κεφαλλονιτών απέναντι σε κάθε κατακτητή, επίσης, στο ριζοσπαστικό κίνημα για την ένωση με την Ελλάδα και την εξέχουσα μορφή του Ιωσήφ Μομφεράτου, καθώς και στο μαχητικό, περήφανο, προοδευτικό, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα που διαχρονικά χαρακτηρίζει τους κατοίκους όλων των Ιονίων Νήσων.

Μάλιστα, ο κ.Παυλόπουλος, εστίασε στην αντοχή των Κεφαλλονιτών εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τη σκληρή και μόνιμη δοκιμασία των σεισμών, τονίζοντας, πώς, πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν και πάλι στο νησί.

Αφορμής δοθείσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία βιώνει πολύ δύσκολές συνθήκες, δεν είναι μόνη της, γιατί ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως είπε, η σημερινή Ευρώπη, δεν είναι αυτή που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της και οι λαοί της και επιβάλλεται να αλλάξει και να ξαναγυρίσει στις ρίζες της και τις ιδρυτικές αρχές της, αυτές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του πολιτισμού. Πρόσθεσε, πως, μόνο με αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη και η Ελλάδα, θα έχουν ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επεσήμανε ότι η σύμπραξη της Π.Ι.Ν., του Δήμου Κεφαλονιάς, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, καταδεικνύει την σημασία και τη βαρύτητα τους, από τη στιγμή, που, είναι αφιερωμένες στη μνήμη εκείνων που με την αυτοθυσία τους διέδωσαν τα υψηλά ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της υπερηφάνειας του έθνους, της αλληλεγγύης και της ισότητας.

Ο κ.Γαλιατσάτος, εξέφρασε την ελπίδα, οι εκδηλώσεις να μείνουν στη μνήμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως αναμνήσεις ενός λαού ασυμβίβαστου, από κάθε άποψη, που γεννά ιδέες, οράματα και αξίες, ακόμα και σε καιρούς πολύπλευρης κρίσης, όπως, στην εποχή μας, αναφέροντας, επίσης, πως, η παρουσία του κ.Παυλόπουλου στην Κεφαλονιά, αποδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελληνικής Πολιτείας στους δοκιμαζόμενους, από τους σεισμούς, πολίτες της Παλικής.

Ανάλογες ήταν οι αναφορές με αφορμή τις εκδηλώσεις, αρκετών επισήμων, όπως, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην Κεφαλονιά, κάνοντας λόγο για το ενωτικό πατριωτικό μήνυμα των αγώνων των Ριζοσπαστών, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ Ζακύνθου, για τις τρέχουσες εξελίξεις, μονολεκτικά τόνισε ότι όλα θα πάνε μια χαρά. Στις εκδηλώσεις, εκτός όλων των άλλων, παρέστη η βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Να σημειωθεί ότι με μια μικρή καθυστέρηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε το πρωί του Σαββάτου στην Κεφαλονιά και ενώ συμπληρώνονταν152 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, αποδεχόμενος πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου. Αρχικά ο κ.Παυλόπουλος, μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.

Στη συνέχεια είχε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Διοικητήριο, στην Π.Ε. Κεφαλονιάς, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας. Αμέσως, μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ριζοσπαστών και παρακολούθησε μαζί με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών την παρέλαση στο Αργοστόλι. Ακολούθησε η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Κεφαλονιάς, από το δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και αναγόρευσή του, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος, Γιάννη Δραγώνα. Οι δύο τελετές έλαβαν χώρα στο κλειστό δημοτικό θέατρο Αργοστολίου «Κέφαλος».

Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος, αναφέρθηκε στην συμβολή των ριζοσπαστών στη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των Ιονίων Νήσων και τόνισε ότι σκοπός τους δεν ήταν μόνο η Ένωση με την Ελλάδα αλλά και ο εκδημοκρατισμός όλης της χώρας.

Με θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση, την υποδοχή και τις τιμητικές εκδηλώσεις προς το πρόσωπό του, αλλά και το θεσμό που εκπροσωπεί, αποχώρησε ο κ.Παυλόπουλος από την Κεφαλονιά, λέγοντας, πως, με πράξεις και όχι λόγια, θα ανταποδώσει, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μακραίωνη ιστορία, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος του νησιού, επίσης, στην ευστροφία των κατοίκων του, όπως και στο γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο μεγαλουργούν οι Κεφαλλονίτες, καθώς και στο «ευγενές τέκνο» του τόπου αυτού, τον αείμνηστο τον Γεράσιμο Αρσένη.
Τέλος, να διευκρινιστεί ότι όλες οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στον Κεφαλλονίτη ριζοσπάστη Ιωσήφ Μομφεράτο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την γέννησή του.

The post Κεφαλονιά: Εκδηλώσεις ένωσης Επτανήσων παρουσία του ΠτΔ – Αποστολή της ΕΡΤ Ζακύνθου appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα