Η Bayer προσφέρει 62 δισ για την εξαγορά της Monsanto

15:09 23/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer επιμένει στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας Monsanto έναντι 122 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, προκειμένου να ηγηθεί παγκοσμίως στο εμπόριο αγροχημικών. Ωστόσο, μεγαλομέτοχοι της Bayer, χαρακτηρίζουν την κίνηση ως αλαζονική προσπάθεια για τη δημιουργία αυτοκρατορίας, αντιδρώντας στην επέκταση της φαρμακοβιομηχανίας με σήμα κατατεθέν την ασπιρίνη, στον τομέα των μεταλλαγμένων σπόρων. Η μετοχή της Bayer

δέχτηκε νέες απώλειες 3%, που προστέθηκαν στη βουτιά του μείον 8% την περασμένη εβδομάδα.

Η Bayer διευκρίνισε ότι η εξαγορά θα αυξήσει ετησίως τα κέρδη της περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια ύστερα από διάστημα τριών ετών.

Η Monsanto, γνωστή παγκοσμίως για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που παράγει, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Bayer είχε καταθέσει προσφορά για τον όμιλο, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις από την πλευρά των επενδυτών.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η πολυεθνική εταιρεία βιοτεχνολογίας και αγροχημικών κυριάρχησε στην αγορά, κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους, ανάμεσά τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Πέρυσι ο αμερικανικός κολοσσός κατείχε το 63% των αδειών κυκλοφορίας -και των υπό έγκριση για κυκλοφορία- γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών που έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Γεωργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ:BBC

The post Η Bayer προσφέρει 62 δισ για την εξαγορά της Monsanto appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα