ΕΚΑΣ: Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα καταβαλλόμενα ποσά

17:39 2/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας δίνονται όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα καταβαλλόμενα ποσά του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζει τα εξής:
Το ΕΚΑΣ χαρακτηρίζεται ως ειδικό προνοιακό επίδομα, η δαπάνη για την καταβολή του οποίου βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δικαιούχα πρόσωπα
Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται, εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται

οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια και οι λοιπές προϋποθέσεις που ακολουθούν:
α) Σε όσους λαμβάνουν ήδη κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4387/2016 σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος.
β) Σε όσους δικαιούνται σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω οργανισμούς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας, σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης, αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ήτοι μέχρι και 12/5/2016. Επομένως, όσοι καταστούν συνταξιούχοι των ανωτέρω φορέων κύριας ασφάλισης από την 13/5/2016 και εφεξής, δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ, ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια της παραγράφου Β του παρόντος.
Προϋποθέσεις καταβολής του ΕΚΑΣ για το έτος 2016
Για να δικαιωθούν το ΕΚΑΣ έτους 2016 τα πρόσωπα της παραγράφου Α, θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Keywords
Αναζητήσεις
ποιοι είναι οι δικαιούχοι οι προϋποθέσεις και τα καταβαλλόμενα ποσά
Τυχαία Θέματα