Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 7-07-2017

11:20 7/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Δημόσιοι Οργανισμοί

ΥΠΕΝ: Σε τροχιά επανεκκίνησης και πλήρους λειτουργίας τίθεται το ΙΓΜΕ

Σε τροχιά επανεκκίνησης και πλήρους λειτουργίας τίθεται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με την τροπολογία, που κατέθεσε και ψηφίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης, και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία θεσπίζει για διάστημα 12 μηνών αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου. Αυτό σημαίνει

ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να λάβουν και πάλι τη μισθοδοσία τους.
Το ΙΓΜΕ βρισκόταν σε πλήρη παράλυση, όπως είπε ο Υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, εξαιτίας οικονομικών βαρών που του χρεώνονται αλλά αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ είχαν στραφεί κατά του Ινστιτούτου, διεκδικώντας δικαστικά την αποζημίωση συνταξιοδοτικού πακέτου το οποίο είχε συναφθεί με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και είχε λήξει. Αντί να κινηθούν οι ίδιοι κατά της ιδιωτικής εταιρίας, για να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, υπήρξε η απαίτηση αυτό να καλυφθεί από το δημόσιο προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκαριστούν δικαστικά όλοι οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και να μην μπορεί να λειτουργήσει το Ινστιτούτο.
Η κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαιότητα λειτουργίας ενός δημόσιου ερευνητικού φορέα που ασχολείται με τον σημαντικό ορυκτό πλούτο, τα πλούσια υπόγεια ύδατα και γενικότερα τα ζητήματα γεωλογικού ενδιαφέροντος.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, προτίθεται να ορίσει άμεσα νέα διοίκηση στο ΙΓΜΕ, που θα αναλάβει να επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματα του.

Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση

Συνάντηση είχε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, με τον εντεταλμένο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κοινοβουλευτικό υφυπουργό στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χανς-Γιοάκιμ Φούχτελ.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της εξοικονόμησης ενέργειας, η οργάνωση συναντήσεων ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες επιχειρηματίες με στόχο την προώθηση των επενδύσεων και η δυνατότητα ίδρυσης υποκαταστήματος γερμανικής τράπεζας στην Περιφέρεια ΑΜΘ για να στηρίξει τις επενδύσεις στην περιοχή.

Πρωτογενής Τομέας

Τ.Ο.Ρ.Α-ΠΡΑΤΤΩ: Εκδηλώσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση Μαρώνεια και Αίγειρο

Η Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ(Τ.Ο.Ρ.Α), διοργανώνει μαζί με την κίνηση Ιδεών ΠΡΑΤΤΩ δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τις νέες μορφές επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ- το οποίο ανοίγει στα τέλη Αυγούστου- για Αγρότες.

Οι δύο εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να γίνουν την ερχόμενη Κυριακή 9 Ιουλίου στο παλιό Δημαρχιακό Κατάστημα της Μαρώνειας στις 8:30 το απόγευμα και την Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου.

Εισηγητές θα είναι ο Γεωπόνος και Μέλος του ΠΡΑΤΤΩ, Παναγιώτης Βέβες και ο Καθηγητής Γεωπονίας στο ΑΠΘ, Κων/νος Μάττας.

΄Εγκριση 1ης τροποποίησης του ΠΑΑ 2014-2020

Την 28η Ιουνίου 2017 εγκρίθηκε η 1η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, βάσει του σχετικού εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο κάθε Κράτος Μέλος μπορεί να προβεί ετησίως σε μια συνδυαστική πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ.
Η τροποποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από ευρεία διαβούλευση εταίρων της αγροτικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των μέτρων/δράσεων, τα οποία πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του 2017.
Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν σε:
Αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.
Τροποποιήσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας.
Δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής σε δικαιούχους έως 50% της δημόσιας ενίσχυσης που συνδέεται με την επένδυση, σε ορισμένα Μέτρα/Δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που δεν δινόταν η δυνατότητα από το εγκεκριμένο Πρόγραμμα.

ΠΟΥ

Νέος τρόπος λειτουργίας Πυροσβεστικών κλιμακίων Σαππών και Ιάσμου

Νέος τρόπος λειτουργίας των Πυροσβεστικών Κλιμακίων σε Σάππες και Ίασμο, από τον Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής, Ρήγα Ναθαναήλ.
Τα οχήματα που διαθέτουν τα κλιμάκια θα βρίσκονται συνεχώς σε σημεία περιπολίας-εκτός πυροσβεστικού κλιμακίου, ενώ οι πολίτες για περίπτωση πυρκαγιάς θα καλούν το 199.

Κόμματα

Συνέδριο σταθμός για την δημοκρατική συμπαράταξη εκτιμά το στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Χρήστος Γκαρμπουνης

Για ένα συνέδριο σταθμό στην διαδικασία της ανανέωσης και ανασυγκρότησης της κεντροαριστερά έκανε λόγο το μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς Χρήστος Γκαρμπούνης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σχολιάζοντας το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο.
Όπως τόνισε ο κ. Γκαρμπούνης, η πορεία ανασυγκρότησης του χώρου της κεντροαριστεράς αποτυπώθηκε μέσα στο συνέδριο, όπως και η ανάγκη του εγχειρήματος αλλά και η ιδεολογική ταυτότητα του πολιτικού φορέα.
Η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2017, μέσα απο ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, από τους πολίτες που θα προσέλθουν στην διαδικασία εκλογής αρχηγού, όπου θα δημιουργηθεί το μητρώο μελών της παράταξης. Με βάση το μητρώο αυτό, θα γίνει η εκλογή συνέδρων ενώ η καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο στο οποίο θα συγκροτηθεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα είναι ο Δεκέμβριος του 2017.

Ερώτηση κοινοβουλευτική ΚΚΕ για τον αποκλεισμό παιδιών από το πρόγραμμα εναρμόνισης ΕΣΠΑ

Κοινοβουλευτική ερώτηση από ομάδα Βουλευτών του ΚΚΕ, προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από το πρόγραμμα παιδικους σταθμούς, «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2017-2018».
Οι Βουλευτές ζητούν από την υπουργό να πάρει μέτρα για την διασφάλιση των παιδιών και των οικογενειών τους, όπως και να ενισχύσουν τους δήμους για να κάνουν αντίστοιχες δομές.

Κινήματα

Αλλαγή ωραρίου λειτουργίας καταστήματος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ξάνθης

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Ξάνθης, το οποίο πλέον θα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή συνεχόμενα από τις εννιά το πρωί ως τις πέντε το απόγευμα.
Τα Σαββατοκύριακα θα παραμένει κλειστό.

Σύλλογοι

8 νεκρά ζώα από επίθεση λύκων σε αιγοπρόβατα στη Ν. Αμισσό

Επίθεση από λύκους δέχθηκε κοπάδι από αιγοπρόβατα το Σαββάτο 1 Ιουλίου το μεσημέρι, την ώρα που βοσκούσαν στην αγροτική περιοχή Ν. Αμισσού – Κοσσού, σύμφωνα με τον κυνηγετικό σύλλογο Ξάνθης.
Το αποτέλεσμα ήταν 8 ζώα να βρουν τον θάνατο ενώ σε απόγνωση είναι ο κτηνοτρόφος που εντόπισε μόνο το ένα, από τα οκτώ. Οι εμφανίσεις τσακαλιών και λύκων στην πεδινή περιοχή είναι πλέον συχνό φαινόμενο και τα κρούσματα επίθεσης σε αιγοπρόβατα αλλά και σε κυνηγόσκυλα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου.
Σύλλογοι

Έβδομο Αντάμωμα Ανατολικο-Ρωμυλιωτών, Βόρειο-Θρακών

Το 7ο Πανελλήνιο αντάμωμα των Ανατολικο-Ρωμυλιωτών Βορειοθρακών, πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και μεθαύριο στην Κομοτηνή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γλέντι στην Αίγειρο, στην Ξυλαγανή και στο Δημοτικό Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής.

«Μουσικός Ιούλιος» στην καπναποθήκη «Π»

«Διήμερο έκφρασης και δημιουργίας συντροφιά με την πανσέληνο» με μουσικά δρώμενα θρακιωτών δημιουργών και τίτλο «Μουσικός Ιούλιος 2017″ διοργανώνεται στον αύλειο χώρο της καπναποθήκης»Π», αύριο και μεθαύριο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Δίκτυο Λόγου και Πράξης και το Μουσικό Εργαστήριο του Άγγελου Μουρβάτη.
Τις εκδηλώσεις θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Πετρόπουλος. Ειδικές προσκεκλημένες θα είναι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή.

Στο γήπεδο της Ξάνθης στις 17 Ιουλίου ο Γιάννης Χαρούλης

Ο Γιάννης Χαρουλης μετά από έναν δημιουργικό χειμώνα, ο όποιος σφραγίστηκε από την ερμηνεία του στο νέο δίσκο ”ο δεκάλογος του γύφτου” και την επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία, συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα και το φωτεινό καλοκαίρι με μια μεγάλη γιορτή στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. στην ΞΑΝΘΗ την Δευτέρα 17 Ιουλίου.
Ένα ταξίδι με μουσικές, μελωδίες, νότες, εικόνες και συναισθήματα.

Ρεσιτάλ πιάνου

Ρεσιτάλ πιάνου με έργα Beethoven, Mendelssohn, Ravel και Χατζιδάκι θα δοθεί σήμερα στις 21.00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης στην Ξάνθη.

Οι μύθοι του Αισώπου

Το παιδικό θέατρο «Οι μύθοι του Αισώπου» σε σκηνοθεσία Γιώργου Πουλή θα παρουσιαστεί την Τρίτη 11 Ιουλίου στις εννέα το βράδυ στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής.

Αστυνομικό Δελτίο
Εξιχνίαση κλοπής Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου

Εξιχνιάστηκε ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, που διαπράχθηκε, την 23/24-5-2017, στην πόλη της Κομοτηνής.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 41χρονου ημεδαπού για κλοπή.
Το όχημα, το οποίο αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά του.
Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της απείθειας, καθόσον ο 41χρονος δεν υπάκουσε αρχικά σε σήμα στάσης των αστυνομικών.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιγμε, σημαίνει, βουλη, νέα, αμθ, κομοτηνη, τραπεζες, ΑΠΘ, παα, ιουνίου, ΚΚΕ, χαρουλης, ελλαδα, καλοκαιρι, ξανθη, beethoven, θεατρο, σταση εργασιας, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κρουσματα σημερα, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, βουλευτες, χαρουλης, ελενη, ημερομήνια, εδρα, εικονες, ζωα, θεμα, ιγμε, οικονομια, προγραμμα, ωρα, αγροτικη, αυξηση, αρθρο, αμθ, αποζημιωση, βραδυ, γεωπονος, γινει, γηπεδο, γιαννης χαρουλης, γλεντι, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δοθει, δρωμενα, δικτυο, αιθουσα, ειπε, εργα, επενδυσεις, ερευνες, εταιρια, ζωης, υποθεση, ιδρυμα, κυβερνηση, κινηση, κλοπη, λογο, μυθοι, μισθοδοσια, ναθαναηλ, νοτες, ομαδα, οκτω, οχηματα, οχημα, παα, προβληματα, πρωι, ρηγα, σαββατο, συγκεκριμενα, σκηνοθεσια, ταυτοτητα, τμημα, τριτη, υλοποιηση, χρηστος, απο δευτερα, beethoven, δημητρης, εμφανισεις, εννεα, γιορτη, χωρα, ιουλιος, υπουργειο, ιουνίου, κλειστο, κυριακη, σημαίνει, σημα, ταξιδι
Τυχαία Θέματα