Ειδήσεις από την Ήπειρο

11:15 7/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα Γιάννινα ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Δημήτρη Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του 26ου Αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ, στα Ιωάννινα, που ξεκινάει σήμερα στο Πάρκο Πυρσινέλλα.
Μέχρι το τέλος του έτους η παραχώρηση των λιμανιών από το ΤΑΙΠΕΔ
Στα περιφερειακά λιμάνια για τα οποία

το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή/και συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων,

συγκαταλέγεται και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.
Όπως ανέφερε η κ. Τσιτσογιαννοπούλου, ειδικό βάρος δίδεται στα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια, τα οποία θα «προικιστούν» με ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε ένα ξεχωριστά (ποιες υπηρεσίες και σε ποια λιμάνια έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον) και στη συνέχεια το Ταμείο θα εγκρίνει το πλάνο ιδιωτικοποίησης. Είναι, όπως ειπώθηκε, πιθανόν να κριθεί ότι ο προβλήτας κάποιου ή κάποιων λιμανιών (ξεχωριστά ή σε cluster) μπορεί να αξιοποιηθεί για την κρουαζιέρα.
Μετά τη μελέτη θα προχωρήσει η πώληση ή η μίσθωση για τα αξιοποιήσιμα λιμάνια ή τα τμήματά τους (με δέσμευση να είναι έτοιμες οι διαγωνιστικές διαδικασίες έως το δ’ τρίμηνο εφέτος) και τα υπόλοιπα μη αξιοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία θα παραχωρηθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), το αρμόδιο σκέλος του υπερταμείου.
1,5 εκ. για την Τουριστική Προβολή της Ηπείρου
Σε οκτώ άξονες θα κινηθεί η νέα επικοινωνιακή στρατηγική της Περιφέρειας Ηπείρου για τον τουρισμό των επόμενων τεσσάρων χρόνων. Οι άξονες έχουν προκύψει από τη μακρόχρονη συνεργασία που υπήρξε με τοπικούς φορείς, παράγοντες του τουρισμού ως επίσης και τις εμπειρίες που έχουν αποκομιστεί από την υλοποίηση του προηγούμενου προγράμματος και τις συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις. Έμφαση δίνεται και στην ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της τοπικής παραγωγής.
Η σχετική πράξη εντάχθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ και σύντομα αναμένεται η διενέργεια του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου.
Ενημερωτική ημερίδα για τον ΕΦΚΑ στα Ιωάννινα
Η ενημέρωση των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για θέματα Ασφάλισης και Συντάξεων, είναι το αντικείμενο ημερίδας που διοργανώνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα στα Ιωάννινα, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση ως προς το τι επιτεύχθηκε τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ, η υφιστάμενη κατάσταση καθώς και τα μελλοντικά σχέδια και οι κατευθύνσεις του Φορέα αλλά και η γνωστοποίηση προβληματισμών από πλευράς περιφερειακών υπηρεσιών προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.
Στις 31 Αυγούστου τα διόδια της Παμβώτιδας
Στις 31 Αυγούστου προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του μετωπικού σταθμού διοδίων της Εγνατίας Οδού, στη θέση Παμβώτιδα (Δροσοχώρι) των Ιωαννίνων, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρ. Σπίρτζης.
Συνολικά 38 νέοι σταθμοί διοδίων (18 μετωπικοί και 20 πλευρικοί) θα τοποθετηθούν στην Εγνατία οδό μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.
Σήμερα στον αυτοκινητόδρομο υπάρχουν οκτώ σταθμοί.
Το κόστος της διαδρομής Ιωάννινα-Αλεξανδρούπολη, σήμερα ανέρχεται σε 18 ευρώ (0,03 ευρώ/χλμ) και θα αυξηθεί σε 33,5 ευρώ (0,05ευρώ/χλμ) μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των σταθμών.
Ενεργειακός σχεδιασμός στο δήμο Ζίτσας
Στην κατάρτιση του Ενεργειακού Σχεδιασμού για τις δημοτικές υποδομές του προχώρησε ο Δήμος Ζίτσας.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός του Δήμου Ζίτσας καθορίζει δράσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες θα υλοποιηθούν σταδιακά μέχρι το 2030, καθώς και πιθανές πηγές χρηματοδότησης και το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Με το Σχέδιο Ενεργειακού Σχεδιασμού ο Δήμος Ζίτσας επιδιώκει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ην προστασία του περιβάλλοντος και στην ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Οι δράσεις αφορούν σε παρεμβάσεις σε Δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, στο Δημοτικό φωτισμό αλλά και στα Δημοτικά οχήματα.
Στο ΤΕΕ οι απόφοιτοι Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Στο ΤΕΕ εντάσσονται οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήριο έκανε δεκτό το αίτημα για ένταξή τους στα μέλη του.
Η εξέλιξη αυτή, όπως τόνισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, οδηγεί στη διεύρυνση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, γεγονός που καθιστά το Τμήμα ακόμη περισσότερο ελκυστικό και ενδιαφέρον για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν σε αυτό.
Πάργα: Κινητοποιήσεις για Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι πολίτες της Πάργας, διεκδικώντας την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της Περιοχής και τη λειτουργία του Σταθμού του ΕΚΑΒ στο Μεσοπόταμο.
Συγκεκριμένα την Κυριακή 9 Ιουλίου στις 10:00 το πρωί, πολίτες από το Μεσοπόταμο, την Αμμουδιά, το Καναλάκι και την Πάργα δίνουν ξανά ραντεβού στο Κόμβο του Μεσοποτάμου με κύρια αιτήματα την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων υγείας Πάργας και Καναλακίου, όσο και τη λειτουργία του σταθμού ΕΚΑΒ στο Μεσοπόταμο.
Συνελήφθησαν με 200 κιλά ναρκωτικά
Συνελήφθησαν, την Πέμπτη το μεσημέρι, σε δασική περιοχή στον Άγιο Βλάσιο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 25, 26 και 19 ετών, οι οποίοι είχαν αποκρύψει και επιτηρούσαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (199) κιλών και (326) γραμμαρίων.
«Εγκλωβισμένοι» στο λιμάνι
Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παραμένουν από τις δυόμιση τα ξημερώματα νύχτα οι επιβάτες του πλοίου EUROFERRY OLYMPIA της εταιρείας GRIMALDI, καθώς λίγο μετά τον απόπλου του για το BRINDISI της Ιταλίας το πλοίο παρουσίασε βλάβη στο ηλεκτρολογικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου το λιμεναρχείο απαγόρευσε τον απόπλου του.
Στο πλοίο βρίσκονται 372 επιβάτες, 103 φορτηγά οχήματα και 85 Ι.Χ.

Keywords
Τυχαία Θέματα