Αν. Ξανθός: Αυστηρά για θεραπευτικούς σκοπούς τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη

Ως ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης με τα διεθνώς ισχύοντα που παράλληλα ικανοποιεί να πάγιο αίτημα των ασθενών χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη, ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ξανθός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έγινε ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης με τα διεθνώς ισχύοντα, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα σε ασθενείς με πολύ συγκεκριμένες θεραπευτικές ενδείξεις όπως ανθεκτικού τύπου επιληψία, ογκολογικοί

άρρωστοι, πολλαπλή σκλήρυνση κ.α. και με ελεγχόμενη συνταγογράφηση να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και ως σήμερα κυκλοφορούσαν παράνομα στη χώρα είτε με παράνομη εισαγωγή τους είτε μέσω του διαδικτύου».

Αναγνωρίστηκε με βάση επιστημονικού πορίσματος η χρήση της κάνναβης για αυστηρά θεραπευτικούς σκοπούς εξήγησε ο υπουργός υγείας και υπογράμμισε ότι βασικό κριτήριο του υπουργείου ήταν η πρόσβαση των ασθενών σε σκευάσματα που αποφέρουν ιατρικό όφελος. «Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα νόμιμης κυκλοφορίας των συγκεκριμένων σκευασμάτων στην χώρα και οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα στον ΕΟΦ ώστε να μπορεί τα φάρμακα αυτά να διατίθεται στα φαρμακεία» δήλωσε στη συνέχεια.

«Με την παρέμβασή μας δίνουμε τη δυνατότητα μόνιμης εισαγωγής των φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη στη χώρα. Ο πολίτης θα μπορεί να το αγοράσει από τα φαρμακεία αλλά σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο από τα κυκλοφορούντα φάρμακα» διευκρίνισε ο υπουργός υγείας προσθέτοντας ότι θα χορηγούνται όπως τα φάρμακα με τις δίγραμμες συνταγές

Keywords
Τυχαία Θέματα