Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 18-10- 2016

12:02 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε τις τέσσερις πρώτες προσκλήσεις για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών προτάσεων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε τις τέσσερις πρώτες προσκλήσεις για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών προτάσεων στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Τα σχέδια αποφάσεων προκήρυξης για τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού»,«Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους», είχαν τεθεί σε ολιγοήμερη

ανοικτή διαβούλευση ( τα σχόλια της οποίας αξιολογήθηκαν και εν μέρει ενσωματώθηκαν στα τελικά κείμενα.
Οι αποφάσεις προκήρυξης των τεσσάρων καθεστώτων, θα δημοσιευθούν στο ΦΕΚ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η δυνατότητα για αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Στα 91-94 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης στη Ροδόπη

Στα 91-94 λεπτά το λίτρο θα κυμανθεί το πετρέλαιο θέρμανσης στη Ροδόπη.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής το μέλος του Συνδέσμου των πρατηριούχων υγρών καυσίμων Ροδόπης, Γρηγόρης Κακαρέλης.
Ωστόσο οι παραγγελίες δεν είναι ακόμα πολλές, λόγω του ότι ο καιρός εξακολουθεί να είναι καλός.
Σε ότι αφορά την επιστροφή χρημάτων από το επίδομα θέρμανσης, θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι και καθώς η περιοχή μας βρίσκεται στη Β ζώνη, η επιστροφή θα είναι 25 λεπτά στο λίτρο.

Πρωτογενής Τομέας

Καταγραφή κυψελών διαχείμανσης για μελισσοκόμους. Αιτήσεις έως 31- 12-2016 στις κατά τόπους Δ/νσεις Γεωργίας

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ανακοινώνεται ότι όλοι οι μελισσοκόμοι που υλοποιούν μελισσοκομικά προγράμματα θα πρέπει να καθορίσουν τον αριθμό των κυψελών τους που είναι έτοιμες για διαχείμανση. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι την 31- 12-2016 σχετικό έντυπο αίτησης (Υπόδειγμα 1) που μπορούν να προμηθεύονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν , από τα Κέντρα Μελισσοκομίας, από τους κατά τόπους Μελισσοκομικούς Συν/σμούς και Συλλόγους.
Επίσης οι δικαιούχοι της Δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας», εφόσον πληρούν βασικά κριτήρια.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων που υπάγονται.

Βεβαιώσεις αμπελοκαλλιεργητών από το Δήμο Αβδήρων για απόσταξη στεμφυλών

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Αβδήρων ενημερώνει τους αμπελοκαλλιεργητές του δήμου , ότι με την επίσημη έναρξη της αποστακτικής περιόδου 2016, οι δήμοι και οι κοινότητες εκδίδουν βεβαιώσεις αμπελοκαλλιεργητών μόνο κατ’ εξαίρεση και στις περιπτώσεις που οι αμπελουργοί καλλιεργούν συνολικά κάτω από ένα στρέμμα και απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης συγκομιδής στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Όσοι αμπελοκαλλιεργητές έχουν συνολικά κάτω από ένα στρέμμα οινοποιήσιμου αμπέλου και επιθυμούν να πάρουν βεβαίωση αμπελοκαλλιεργητή, ώστε να μπορέσουν να αποστάξουν τα στέμφυλα τους, θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

ΔΠΘ

Ξεκινούν οι μετεγγραφές για τους φοιτητές

Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως την επόμενη Τετάρτη οι μεταγραφές οι φοιτητές των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών να υποβάλλουν, εφόσον το επιθυμούν, ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μετεγγραφή.

Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών

Εκδήλωση Υποδοχής Πρωτοετών Φοιτητών διοργανώνει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας αύριο στις 18.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με Χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Τμήματος Καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ενώ θα ακολουθήσει βράβευση του φοιτητή/φοιτήτριας που εισήχθη 1ος και παρουσίαση του Τμήματος.

Εκπαίδευση

Νέα βιβλία για τους Μουσουλμανόπαιδες ζητά ο σύλλογος εκπαιδευτικών Ροδόπης

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ» λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και έχοντας ως βασική μέριμνα τη βελτίωση και τελειοποίηση της Ελληνομάθειας των μαθητών σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία των δασκάλων, που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία προτείνει:
Εκσυγχρονισμό των βιβλίων των μειονοτικών σχολείων τα οποία θα στοχεύουν όχι μόνο σε ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και σε δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και εναρμόνιση τους σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών της μειονοτικής εκπαίδευσης.
Συγγραφή νέων βιβλίων –γλωσσικών και μη- σύμφωνα με τις μεθόδους της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
Να προχωρήσει η Ελληνική πολιτεία, σε σύνταξη ειδικού-εξειδικευμένου αναλυτικού προγράμματος για το δίγλωσσο περιβάλλον του μειονοτικού σχολείου.

Μαθήματα χιονοδρομιών-σκι- θα ξεκινήσουν μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Φαλακρό της Δράμας

Μαθήματα χιονοδρομιών-σκί- θα ξεκινήσουν μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Φαλακρό της Δράμας το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ όπου ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Αργύρης Πατακάκης ζήτησε από τους περιφερειακούς συμβούλους να εγκρίνουν το ποσό των 17.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό. Το ποσό των 17.000 ευρώ θα καλύψει την μεταφορά των μαθητών και τις αμοιβές των εκπαιδευτών αρχικά θα εκπαιδευτούν 850 μαθητές από την Δράμα με σκοπό το πρόγραμμα να επεκταθεί και στα άλλα σχολεία της περιφέρειας ΑΜΘ.

Περιβάλλον

Ημερίδα για τη σήμανση προϊόντων

Αύριο στις 7 και μισή θα πραγματοποιηθεί στην Χρυσούπολη ημερίδα για το σήμα ποιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του φορέα, Μάνος Κουτράκης, αναφερόμενος στις δράσεις του.
«Το σήμα ποιότητας αποτελεί σημείο διάκρισης των προϊόντων έναντι άλλων, καθώς σηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο, πως γίνονται πράξη οι φιλοπεριβαλλοντικές ενέργειες των Αγροτών, αλλά και των φορέων του Τουρισμού.
Γενικά πως υπάρχει συνοχή και σεβασμός του πρωτογενούς τομέα, με τις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας και του περιβάλλοντος.
Ο κ. Κουτράκης εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν ανάλογες ημερίδες και στις άλλες περιφερειακές ενότητες της ΑΜ-Θ, ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζεται η συνδρομή των Δήμων, αλλά και άλλων φορέων.

Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη

Ραδιομαραθώνιος στις 26 Οκτωβρίου από τα Ραδιόφωνα της Ροδόπης για τον 6χρονο από την Αίγειρο, που χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης στο εξωτερικό

Τα Ραδιόφωνα της Ροδόπης θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση ενός Ραδιομαραθωνίου Αγάπης και Αλληλεγγύης, την ερχόμενη Τετάρτη στις 26 Οκτωβρίου, για την οικονομική στήριξη ενός εξάχρονου παιδιού από την Αίγειρο, που πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί στο εξωτερικό.
Στο ραδιομαραθώνιο θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι των ραδιοφώνων-με αλφαβητική σειρά- ΕΡΑ Κομοτηνής, Δίαυλος, Ράδιο Ροδόπη, Παρατηρητής ,Φωνή της Ροδόπης και Χρόνος.
Ο Ραδιομαραθώνιος θα φιλοξενηθεί στην ΕΡΤ Κομοτηνής και θα μεταδοθεί από τα ραδιόφωνα που προαναφέρθηκαν.

Πολιτισμός

Μην μου λες αντίο

Το βιβλίο με τίτλο: «Μη μου λες αντίο», της Αναστασίας Καλλιοντζή, που επέστρεψε με νέα μορφή αυτή την φορά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο θα παρουσιαστεί σήμερα στις 20:30, στην Λέσχη Κομοτηναίων (1ος όροφος).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Σοφία Μενεσελίδου, Φιλόλογος και Πρόεδρος ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και η Τζαχιδέ Χασεκή, Θεολόγος και καθηγήτρια Τουρκικών. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος Μελαχροινή Μαρτίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα