«Κανονικές» οι σεισμικές δονήσεις. Άνοιξε το Πανεπιστήμιο, κλειστά τα σχολεία

10:54 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιστρέφει η κανονικότητα στα Γιάννενα και όσο περνούν οι ώρες οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί. Τα σχολεία στους Δήμους Ιωαννίνων, Πωγωνίου και Ζίτσας κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα και με σκοπό την ολοκλήρωση των ελέγχων παραμένουν και σήμερα κλειστά ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που διενήργησε με δικούς του τεχνικούς τους σχετικούς ελέγχους αποφάσισε να λειτουργήσει κανονικά.
Την

εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο ο σεισμός έντασης 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου να ήταν ο κύριος μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηπείρου ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.

Τόνισε ωστόσο ότι με βάση τα στατιστικά επιστημονικά δεδομένα το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν πάνω από 1200 μετασεισμοί άνω των 2 Ρίχτερ και θεώρησε φυσικό πως όσο μειώνεται η συχνότητα θα αυξάνεται η ένταση με συνέπεια να καταγράφονται δονήσεις γύρω στα 3 με 3,5 Ρίχτερ. Τέλος θεώρησε άνευ σοβαρότητας τις φήμες περί σύνδεσης των σεισμών με τις έρευνες πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή τα 15 συνεργεία μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους σε διδακτήρια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα η επικίνδυνες ζημίες. Στα συνεργεία ελέγχου μετέχουν μηχανικοί από το Ταμείο Αποκατάστασης Κοζάνης και εθελοντικά επιστήμονες από το ΤΕΕ Ηπείρου. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρήστος Παπαβρανούσης μιλώντας στον σταθμό μας ανέφερε ότι τα κτήρια και ιδίως αυτά που έχουν κατασκευαστεί με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό αντέδρασαν καλά και δεν έχουν κανέναν πρόβλημα.
Για τα ιδιωτικά κτίρια που υπάρχουν υπόνοιες ζημιών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται είτε στις υπηρεσίες των Δήμων είτε στο αρμόδιο γραφείο της Αποκεντρωμένη Διοίκησης στα τηλέφωνα 2651360346 και 2651072164.

Keywords
Τυχαία Θέματα