Ζιν: Η Γερμανία θα έπρεπε να χαρίσει λεφτά στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης

10:42 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

H Γερμανία θα έπρεπε να χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης αντί να δημιουργήσει πρόγραμμα διάσωσης τονίζει ο οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, τέως πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου, σε συνέντευξή του στη Die Welt όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. O

ίδιος καταφέρεται κατά του ευρώ.

Ο κ.Ζιν, ο οποίος είναι γνωστός για τις ευρωσκεπτικιστικές του απόψεις, θεωρεί ότι το ευρώ έχει αποτύχει.

«Από ένα πρόγραμμα ειρήνης, κατέληξε στο να προκαλέσει έριδες ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης», δηλώνει στην εφημερίδα Die Welt.

«Οδήγησε τον ευρωπαϊκό νότο σε μια κατάσταση δανειακής φούσκας, που έσκασε στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης και προκάλεσε αστάθεια στις οικονομίες των χωρών του. Σήμερα, επικρατεί εκεί μαζική ανεργία και απογοήτευση για το ευρώ. Οι δανειστές στον ευρωπαϊκό βορρά έχουν θυμώσει, επειδή έπρεπε να στηρίξουν το νότο με προγράμματα διάσωσης και μεταφορά χρημάτων. Άρα, τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο, επικρατεί απογοήτευση για το ευρώ».

Ο Χανς Βέρνερ Ζιν τονίζει ότι το κοινό νόμισμα προκάλεσε και καυγάδες ανάμεσα στις χώρες-μέλη, αφού με τα προγράμματα διάσωσης μεταφέρθηκαν τα δάνεια από τους ιδιώτες στα κράτη.

«Εάν δεν υπήρχαν τα προγράμματα διάσωσης, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης θα έπρεπε πέρυσι να λογομαχήσουν με τράπεζες (σσ. για να πάρουν δάνεια). Αλλά με το πρόγραμμα του 2010, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έγιναν οι κύριοι δανειστές της Ελλάδας και τώρα γίνονται και αποδέκτες οργής,» τονίζει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος παρατηρεί: «Ελλείψει κάτι άλλου η Γερμανία θα έπρεπε να χαρίσει χρήματα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «Ούτως ή άλλως τα χρήματα που έρευσαν στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της κρίσης δεν πρόκειται να τα ξαναδούμε. Στην έξαρση της κρίσης θα έπρεπε να είχαμε χαρίσει στην Ελλάδα μικρά ποσά και όχι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να νομιμοποιεί την έγερση αξιώσεων για δάνεια».

Ο κ. Ζιν διευκρινίζει ότι όσα υποστηρίζει αφορούν τόσο τα δάνεια από το σύστημα εκτέλεσης πληρωμών Target, όσο και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. «Τέτοιοι αυτοματισμοί προσφέρονται για καταχρήσεις» διευκρινίζει, «και όποιος προσπαθεί να συγκρατήσει αυτούς τους μηχανισμούς, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γίνεται αμέσως ο κακός, επειδή δεν διαθέτει αρκετά δάνεια για τη διάσωση των χωρών».

Ο ίδιος προβλέπει ότι η Ευρωζώνη δεν θα είναι ίδια 10 χρόνια από σήμερα. «Το ευρώ ως νόμισμα δεν θα καταποντιστεί, αλλά ορισμένες χώρες θα βγουν από το κοινό νόμισμα, και είναι σωστό να γίνει έτσι».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα