Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 1 12 2016

11:33 1/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Φορολογικό των αγροτών: Όχι μόνον δεν θα πληρώσουν, αλλά θα πάρουν και επιστροφή

«Όχι μόνον δεν θα πληρώσουν, αλλά θα πάρουν και επιστροφή».
Αυτό δήλωσε για τον φορολογικό των Αγροτών με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα έκανε ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ, Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως υπογράμμισε,
«Συνεχίζεται, μέσω δημοσιευμάτων αλλά και δηλώσεων στελεχών της αντιπολίτευσης, μια προσπάθεια παραπλάνησης των αγροτών, ότι δήθεν θα έχουν μεγάλη φορολογική επιβάρυνση και θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλές προκαταβολές,

με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στον αντίποδα, ακριβώς, όσων προπαγανδίζουν τα χαλκεία: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κατά το φορολογικό έτος 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017, οπότε και θα εφαρμοστεί το νέο καθεστώς, πάνω από το 90% των αγροτών – εκείνοι δηλαδή που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα μέχρι 8500 ευρώ – όχι μόνον δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο, όχι μόνον δεν θα πληρώσει προκαταβολή φόρου, αλλά θα πάρει και επιστροφή προκαταβολής φόρου, μικρότερη ή μεγαλύτερη! Αλλά και όσοι δηλώνουν μέχρι 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα πληρώσουν προκαταβολή μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά.

Για τους ψευδολόγους και προπαγανδιστές ισχύει το κλασσικό δόγμα: Όταν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις επιθυμίες μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

Νέα οργάνωση οινοπαραγωγών με εξαγωγικό προσανατολισμό

Την ίδρυση μιας νέας οργάνωσης που θα αφορά τα μικρά και ποιοτικά οινοποιεία της Χώρας, αποφάσισαν οι οινοπαραγωγοί που παράγουν μέχρι και 130.000 φιάλες οίνου.
Αυτό αποφασίστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη σε μια συγκέντρωση που συμμετείχαν οινοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή φάνηκε αναγκαία προκειμένου μέσω της ένωσης των δυνάμεων τους οι οινοπαραγωγοί, να προωθήσουν τις εξαγωγές του οίνου στο εξωτερικό, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Δυστυχώς, μέχρι τώρα, αυτά τα προγράμματα τα αξιοποιούσαν κάποιοι συγκεκριμένοι που τα γνώριζαν, μην αφήνοντας χώρο για τους υπόλοιπους οινοπαραγωγούς», τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η ιδιοκτήτρια του οινοποιείου Κίκονες, Μελίνα Τάσσου, η οποία συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση.
Επι πλέον πρόσθεσε πως υπάρχουν προτάσεις για συνεργασίες σε διάφορα θέματα και όλα αυτά θα συζητηθούν, όπως επίσης και οι όροι εισόδου σε αυτήν την οργάνωση και από άλλους οινοπαραγωγούς, στη δεύτερη συνάντηση που θα γίνει μετά τις γιορτές στην Αθήνα.

Δορυφορική τηλεόραση

Στα 124 ευρω η επιδότηση για δωρεάν δορυφορική τηλεόραση σε κατοίκους της Θράκης

Την απόφαση για την επιδοτούμενη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εξέδωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής.Η επιδότηση έως την λήξη του προγράμματος που ορίζεται ο Ιούνιος του 2017 ανέρχεται σε 124 ευρώ.
Η Δράση «ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ» αφορά στη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης. Σύμφωνα με την απόφαση βασικοί στόχοι της Δράσης είναι η παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στις σύγχρονες δορυφορικές τεχνολογίες στους δικαιούχους πολίτες καθώς και η εξοικείωση των μειονοτικών πληθυσμών με τις ραγδαία εξελισσόμενες δορυφορικές υπηρεσίες και τεχνολογίες.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων επτακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (3.720.000 €), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από εθνικούς πόρους, προερχόμενους από το αποθεματικό ταμείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται το κόστος της παρεχό-μενης προς τις δικαιούχους οικογένειες – νοικοκυριά επιχορήγησης και ο ισχύων Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

Μπαίνουν τελικά στην αύξηση Μ/Κ της Αναπτυξιακής Ροδόπης οι φορείς της Ξάνθης

Απρόσκοπτα φαίνεται ότι συνεχίζεται η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης με τη συμμετοχή των φορέων της Ξάνθης.
Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση Μ/Κ έχουν οι παλαιοί μέτοχοι και όσοι υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας κατά τη συμφωνία που υπήρξε για τη συμμετοχή της Ξάνθης στην πρόταση ενόψει της κατανομής του προγράμματος Leader προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφική έλλειψη της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ξάνθης.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους για το Leader, η αύξηση συνεχίζεται ομαλά και οι Δήμοι της Ξάνθης συμμετέχουν με 10.000 ευρώ και με μικρότερα ποσά άλλοι φορείς της Ξάνθης, προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή στο πλαφόν που έχει τεθεί, παρά τις αρχικές διαφωνίες που υπήρχαν καθώς παρατηρήθηκε απροθυμία των Δήμων της Ξάνθης να συμμετάσχουν.

Υγεία

Στρατιωτικοί γιατροί στο Κέντρο υγείας Εχίνου

Σήμερα από 10:00 έως 13:00Ω, στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο αποτελούμενο από Χειρουργό και Ωτορινολαρυγγολόγο, με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα, θα βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας ΕΧΙΝΟΥ, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των κατοίκων

ΔΠΘ

Ακαδημία Ευρωπαϊκών Μεσογειακών Πανεπιστημίων με τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου

Για το πρώτο διακρατικό Μεταπτυχιακό που υλοποιεί το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. με το Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa της Νάπολης μίλησαν η πρόεδρος του ελληνικού Τμήματος κα Μαρία Δημάση και ο αντιπρύτανης Fabrizio M. Sirignano του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της Ιταλίας, με αφορμή την παρουσία του τελευταίου στην Κομοτηνή. «Είναι από τα καλύτερα Μεταπτυχιακά στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες » δήλωσε η κα Μαρία Δημάση, κάνοντας λόγο για ένα παλιό καλό ιστορικό Πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Το οποίο φέτος δέχθηκε 207 αιτήσεις και ξεκίνησε τα μαθήματα του με 80 φοιτητές παρέχοντας ουσιαστικές γνώσεις και δεξιότητες στους νέους φοιτητές.
Ήδη άνοιξε ο δρόμος για Διεύρυνση της συνεργασίας με τη συμμετοχή του Πανεπιστήμιου σε ένα πολύ σπουδαίο βραβείο, για δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Μεσογειακής Ακαδημίας με το Δ.Π.Θ. να είναι ιδρυτικό μέλος, αλλά και για την υλοποίηση προγραμμάτων διά βίου Εκπαίδευσης, προγράμματα για την διαχείριση της ετερότητας.Επίσης, υπήρξε πρόταση για ανταλλαγές διδασκόντων και φοιτητών μέσω του προγράμματος Erasmus.

Σύλλογοι-Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για την τρομοκρατία

Εκδήλωση με τίτλο: «Η εξάπλωση της διεθνούς τρομοκρατίας. Προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου » θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων N.Ροδόπης
Ομιλητές θα είναι οι:
1. Γραμματίκας Βασίλειος, επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ
2. ΤζογόπουλοςΓιώργος, ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ
Θα ακολουθήσει η αφήγηση βιωματικής εμπειρίας από τον Τσίλη Νότη.

Πολιτισμός

Ο Γιώργος Γκόζης στο βιβλιοπωλείο «Δύο» της Ξάνθης

Τον Γιώργο Γκόζη και το βιβλίο του «Γκουανό» παρουσιάζουν το βράδυ (20.00) της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις «Πόλις», με ομιλητή τον εικαστικό Γιάννη Κοντοβό.
Ο Γιώργος Γκόζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε Θεολογία στο Α.Π.Θ. και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Λατρείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης με ειδίκευση στην Αγιολογία. Μιλάει αγγλικά, ρωσικά και σερβικά. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και θεατρικά έργα, άρθρα και κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά.

Έκθεση Φωτογραφίας

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης διοργανώνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 10:30, ημερίδα με θέμα Οίνος και Θράκη. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας των μελών του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης με θέμα Οίνος. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 3 έως και τέλη Δεκεμβρίου 2016 και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 14:00.

Βιωματικό σεμινάριο

Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα, «Διαταραχές διασπαστικής συμπεριφοράς.
Κατανόηση του φαινομένου και τρόποι αντιμετώπισης» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 και την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Βιβλιοπαρουσίαση

Το νέο βιβλίο του ψυχολόγου/συγγραφέα, Ιάκωβου Μαρτίδη, με τίτλο, «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά» παρουσιάζουν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο/εκδόσεις «Σπανίδης» και τις εκδόσεις «Αρμός», την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π»

7ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Το 7ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη ξεκινά την Κυριακή 11 έως και Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. σε συνεργασία με τους καθηγητές γερμανικής γλώσσας και το «Goethe» institut οργανώνουν στην Ξάνθη το 7ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου. Στόχος του φεστιβάλ είναι να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει τους Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.

Η Μουσική παράσταση AMERICANA στο Οκτώ της Κομοτηνής

Η Μουσική παράσταση AMERICANA με τους Αλεξάνδρα McKay (φωνή) David Lynch (τενόρο, σοπράνο σαξόφωνο, φλάουτο, κρούστα)
Κώστας Μαγγινας (κιθαρα, loops, fx) θα λάβει χωρά σήμερα στις 22:00 στην μουσική σκηνή του καφέ μπαρ το Οκτώ της Κομοτηνής .Είσοδος 7,00
Μια σύγχρονη, ανατρεπτική περιπλάνηση στην μουσική παράδοση του gospel, της folk, του blues και της country.
Δυο από του σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς ο Κωστα Μαγγινας και ο David Lynch μαζι με την Αλεξανδρα McKay στην φωνή ερμηνεύουν με ένα ατμοσφαιρικό, ηλεκτρικό και συνάμα πειραματικό τροπή μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια που πάνω τους στηρίχτηκε όλη η σύγχρονη Αμερικανική μουσική

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, david lynch, υπαατ, θεσσαλονικη, ελλαδα, αθηνα, ευρω, δραση, προυπολογισμος, συμμετοχή, κομοτηνη, erasmus, βιβλιοπωλείο, θεατρο, ξανθη, david, κιθαρα, blues, αλεξανδρα, ηλεκτρικος, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, υπουργειο εσωτερικων, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, επιθυμιες, δωρεαν, θεμα, θρακη, μουσικη, περιοδικα, πλαισιο, ρωσικα, τηλεοραση, τραγουδια, ωρα, αυξηση, αρθρα, αιτησεις, αλεξανδρα, αφηγηση, αφορμη, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινει, γιατροι, δευτερα, δυνατοτητα, διηγηματα, δογμα, δωσει, δρομος, αιθουσα, ευρω, εκθεση, ελλειψη, εργα, εξετασεις, εξοικειωση, εσωτερικων, ετος, ιδρυση, εικοσι, υπηρεσιες, υπηρχαν, ισχυει, ιδρυμα, ιστορικο, εκδοσεις, λεσχη, ληξη, λογο, μαρια, οκτω, πεμπτη, προγραμματα, σαξοφωνο, σαββατο, συγκεντρωση, συμμετοχή, σοπρανο, τμημα, τριτη, υπαατ, υλοποιηση, φεστιβαλ, φλαουτο, φορολογικη, φιαλες, φωνη, ωρες, blues, david lynch, david, εξαγωγες, ενωση, erasmus, γνωσεις, χωρα, ιατρικο, ιουνιος, κειμενα, κυριακη, σκηνη, θεματα, θεολογια, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα