Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 6-07-2017

11:53 6/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Κων/νος Μάττας, καθηγητής ΑΠΘ: «Το μικροκλίμα της Ελλάδας δίνει προϊόντα-θησαυρούς, ας το αξιοποιήσουμε»

Δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τις νέες μορφές επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ- το οποίο ανοίγει στα τέλη Αυγούστου- για Αγρότες, θα υλοποιήσουν η Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ και το κίνημα ιδεών ΠΡΑΤΤΩ.

Οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στις 9 Ιουλίου στο παλιό Δημαρχιακό Κατάστημα της

Μαρώνειας στις 8:30 το απόγευμα και την Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου.
Εισηγητές θα είναι ο Γεωπόνος και Μέλος του ΠΡΑΤΤΩ, Παναγιώτης Βέβες και ο Καθηγητής Γεωπονίας στο ΑΠΘ, Κων/νος Μάττας.
Μιλώντας για την τοπική οικονομία στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Μάττας, τόνισε πως σε κάθε περιοχή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ταυτότητά της και τα προϊόντα της. Η ταυτότητα αυτή θα αναδειχθεί μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες των πολιτών, στις οποίες θα προσφέρει ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει ακολούθως το κράτος.
«Είναι κρίμα περιοχές σαν την Μαρώνεια, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με το μικροκλίμα που διαθέτουν, να πωλούν τα προϊόντα τους -Αγροτικά και Κτηνοτροφικά- στις ίδιες τιμές με την μαζική παραγωγή. Αν οι τουρίστες γνωρίζουν για την ανώτερη ποιότητα του προϊόντος και για την ασφάλεια που αυτό προσφέρει στην υγεία τους, είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν και αυτό έχει αποδειχθεί», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μάττας.

Κόμματα

Συνάντηση ΚΚΕ Ξάνθης με Δήμαρχο Μύκης για τα προβλήματα με το πόσιμο νερό

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μύκης για το οξυμμένο πρόβλημα με το πόσιμο νερό σε πολλά χωριά του Δήμου Μύκης πραγματοποίησε το πρωΐ αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ.
Ειδικότερα μεγάλα χωριά, όπως ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η Γλαύκη, η Πάχνη αλλά και μικρότεροι οικισμοί υποφέρουν από έλλειψη πόσιμου νερού, ενώ υπάρχουν χωριά στα οποία διακόπτεται η παροχή νερού για πολλές ώρες της μέρας για πάνω από ένα μήνα (π.χ. στον Κένταυρο η διακοπή κρατάει από τις 8π.μ. μέχρι τις 8μ.μ.!).
Ταυτόχρονα, στο πρόβλημα συμβάλει και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Μύκης, καθώς υπάρχουν μόνο 35 από τους 75 υπαλλήλους που χρειάζονται.
Επιπλέον η διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ, η ελλιπής χρηματοδότηση των δήμων ( εδώ ακόμα και η έκτακτη ενίσχυση των 150.000 ευρώ που ανακοίνωσε πριν ένα τρίμηνο ο Υπ.Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης για το Δ. Μύκης δεν έχει δοθεί), η υποστελέχωση υπηρεσιών αναγκαίων για την αδειοδότηση των γεωτρήσεων όπως η Δ/νση Υδάτων Καβάλας, όλα αυτά επιτείνουν το πρόβλημα της υδροδότησης, τονίζει η Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ και καλεί τους κατοίκους της περιοχής με κάθε τρόπο να διεκδικήσουν την άμεση κρατική χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση των αναγκαίων έργων, από την Περιφέρεια και το Δήμο.

Αυτοδιοίκηση

Στην Κομοτηνή επίσκεψη «αστραπή» θα πραγματοποιήσει ο Φούχτελ

Την πόλη της Κομοτηνής θα επισκεφτεί σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνέλευση.
Επικεφαλής αντιπροσωπείας -που θα πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από τον πρόξενο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Ελλάδα και διάφορους εμπειρογνώμονες – ο κ. Φούχτελ, θα γίνει δεκτός από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστο Μέτιο. Ο κος Φούχτελ πραγματοποιεί συναντήσεις εργασίας στη Δράμα και στη Θάσο.

Εκσυγχρονισμός και καλύτερη λειτουργία για τα δίκτυα ύδρευσης των Δήμων Αρριανών και Ξάνθης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, δύο νέες πράξεις που αφορούν σε θέματα εκσυγχρονισμού και τη βελτίωση της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Αρριανών και Ξάνθης, συνολικού προϋπολογισμού 2.783.377,78 ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.

«Έργα Συντήρησης και βελτίωσης για την ασφάλεια του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου»
Με γνώμονα την ασφάλεια του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και βελτίωσης του δικτύου αρμοδιότητας της Π.Ε. Ροδόπης.
Οι ασφαλτικές εργασίες ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό 97,7 % στις περιοχές που αφορούν το δίκτυο Κομοτηνής-Πόρπης, Κομοτηνής-Φαναρίου και Μαρωνείας-Ιμέρου ενώ έχει απομείνει ένα μικρό ποσοστό εργασιών σκυροδοτήσεων και επιχώσεων στις περιοχές Συμβόλων, Λίσσου και Ιμέρου.
Την πρόοδο των εργασιών εξέτασε επί τόπου ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος χαρακτήρισε χρέος της Αυτοδιοίκησης τη συντήρηση των υποδομώ, κυρίως για θέματα ασφάλειας και διευκόλυνσης των επισκεπτών.

Ειδική ράμπα που βάζει ΑΜΕΑ στη θάλασσα έχει τοποθετήσει ο Δήμος Κομοτηναίων

Ειδική ράμπα η οποία βάσει ενός μηχανισμού με ειδική καρέκλα τοποθετεί τα άτομα με αναπηρία μέσα στη θάλασσα, έχει τοποθετηθεί από το Δήμο Κομοτηναίων στην παραλία μέσα στο οικισμό του Φαναρίου-την αποκαλούμενη «Ιουλία»-.
Η ειδική πατέντα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και λύνει στην κυριολεξία τα χέρια των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν θέματα αναπηριών και κινητικών προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται θαλασσινά μπάνια, για την βελτίωση της κατάστασής τους!
Ωστόσο απαιτείται προσοχή, από τους υπόλοιπους λουόμενους και κυρίως να δίνονται οδηγίες από τους γονείς στα μικρά παιδιά που βλέπουν την ειδική ράμπα ως παιχνίδι, να δείχνουμε σεβασμό στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, καθώς συνάνθρωποί μας τις έχουν ανάγκη.
Από την πλευρά του ο Δήμος Κομοτηναίων κάνει προσπάθειες να δώσει σάρκα και οστά σε ένα παλιότερο όραμά, σύμφωνα με το οποίο οι παραλίες στο Φανάρι και την Αρωγή, θα μπορούσαν να υποδέχονται ΑΜΕΑ, με τα κατάλληλα έργα και να γίνει η περιοχή μας τουριστικός προορισμός για ΑΜΕΑ, καθώς βοηθάει το έδαφος.

Μείωση δημοτικών τελών για τρίτεκνους και πολύτεκνους στο Δήμο Ξάνθης

Σε μείωση ύψους 20% στα δημοτικά τέλη στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους προχωράει ο Δήμος Ξάνθης.
Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι πολίτες, κάτοικοι του Δήμου Ξάνθης, προκειμένου να τύχουν έκπτωσης στα δημοτικά τέλη θα πρέπει να προσκομίσουν μαζί με την αίτηση τους, η οποία διατίθεται από το Τμήμα Ταμείου & Εσόδων Δήμου Ξάνθης:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Για τέκνα έως 25 ετών που είναι σπουδαστές, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση φοίτησης από τη σχολή τους.
β) Αντίγραφο του Ε1 και εκκαθαριστικό της τελευταίας φορολογικής δήλωσης (2016).
H μείωση των δημοτικών τελών σε τρίτεκνους και πολύτεκνους πραγματοποιείται εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους τρίτεκνους δεν υπερβαίνει τις 20.000€ και για τους πολύτεκνους τις 25.000€.

Εκπαίδευση

Βράβευση ξανθιώτισσας μαθήτριας σε διαγωνισμό ζωγραφικής

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία παιδιών που γεννήθηκαν το 2004 του πανελλήνιου διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργάνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κέρδισε και παρέλαβε από τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή η ξανθιώτισσα μαθήτρια Σοφία Ρετσελά.
Ο διαγωνισμός είχε θέμα «Τι πρέπει να προσέχω όταν βρίσκομαι στην παραλία και στη θάλασσα» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο θέμα της ασφάλειας στα θαλάσσια μέσα αναψυχής.

Εκκλησία

Έναρξη κατασκηνωτικής περιόδου

Έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου για τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Φέτος 250 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, θα πάρουν μέρος σε τέσσερις κατασκηνωτικές περιόδους μέχρι και τις 31 Ιουλίου.
Ο Μητροπολίτης Κομοτηνής, Παντελεήμων τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού με αφορμή την έναρξη της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδους των κοριτσιών και έδωσε τις ευχές του.

Εορτασμοί για την Αγία Κυριακή

Κατά την ακολουθία του εσπερινού θα χοροστατήσει σήμερα στις επτά και μισή το απόγευμα στο ἑορτάζον Παρεκκλήσιον Ἁγίας Κυριακῆς στην Πλατεία Ἐξηντάρη. Την Παρασκευή το πρωϊ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα ἱερουργήσει στο ἑορτάζον Παρεκκλήσιον Ἁγίας Κυριακῆς Ροδίτου.

Πολιτισμός

Παρουσίαση-σεμινάριο στο «Δύο»της Ξάνθης

Το βιβλιοπωλείο «Δύο» σε συνεργασία με τον σύμβουλο ανάπτυξης και επικοινωνίας Θεράποντα Φάκα προσκαλεί το κοινό σε μια διαφορετική παρουσίαση-σεμινάριο σήμερα το βράδυ στις (20.00).
Στο σεμινάριο το κοινό θα βρει απαντήσεις σχετικά με το πώς να καταφέρει μια αλλαγή όταν αυτή φαίνεται δύσκολη ή αδύνατη να επικοινωνεί αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αντιπαραθέσεις να ηγείται αποτελεσματικά.

Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα

Συναυλία έντεχνου Ελληνικού τραγουδιού θα δοθεί σήμερα στις 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου. Εμφανίζονται οι : Σάκης Βαργεμετζίδης, Δέσποινα Αργυριάδου και Νίκος Βερβερίδης. Και στις 10.30 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου Milonga με τους «Alma Limbre».

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Kosmopolis

Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο Εμπορικό Κέντρο Kosmopolis της Κομοτηνής με πρόγραμμα kid’s-Pilates, hip-hop και την Παρασκευή Xορό, μουσική & ZumpaParty.
Το Σάββατο στις 10:30π.μ. θα γίνει κλήρωση των δώρων για τους μικρούς συμμετέχοντες.

Αστυνομικό Δελτίο
37χρονος Ξανθιώτης νεκρός σε θερμοκήπιο

Τραγική κατάληξη είχε η πρώτη μέρα στη δουλειά για ένα 37χρονο από την περιοχή του Δήμου Τοπείρου.
Ο 37χρονος χθες το πρωΐ προσήλθε στη νέα του δουλειά, σε θερμοκήπιο της περιοχής. Λίγη ώρα αργότερα όμως έχασε τις αισθήσεις του και κατέρρευσε με αποτέλεσμα να κληθεί ασθενοφόρο. Στο Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο θάνατος οφείλεται σε φυσικά αίτια αλλά αυτό θα αποσαφηνιστεί από την ιατροδικαστική εξέταση.

Ανατροπή τροχόσπιτου στην Εγνατία Κομοτηνής-Ξάνθης

Σοβαρό τροχαίο χωρίς θύματα σημειώθηκε την Τετάρτη στην Εγνατία Οδό μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης.
Ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που είχε κατεύθυνση την Ξάνθη ανετράπη, και κατέληξε στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι επιβάτες βγήκαν από το όχημα χωρίς τραυματισμούς ενώ η κυκλοφορία διεκόπη για αρκετή ώρα. Το όχημα είχε γερμανικές πινακίδες.

Αθλητική Ενημέρωση

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Παμπαίδων-Παγκορασίδων Α’ και Β’ Κατηγορίας(13-14 ετών) θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο από σήμερα έως και την Κυριακή. Με τη συμμετοχή 1000 κολυμβητών/τριών απο ομάδες όλης της Ελληνικής επικράτειας .Η ομάδα της Ναυταθλητικής Ένωσης Κομοτηνής θα συμμετέχει με τους ΦΙΛΙΠΠΟ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΠΛΑΚΗ,ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΣΑΜΙΔΗ.

Η πρώτη μέρα της Xanthi FC

Μετά την παρουσίαση του Μίλαν Ράσταβατς, η ξανθιώτικη ομάδα πραγματοποίησε τον καθιερωμένο αγιασμό ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.
Στο Xanthi FC Arena, παρουσία της Διοίκησης της ξανθιώτικης ομάδας ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, τέλεσε τον αγιασμό ευχόμενος «καλή αγωνιστική χρονιά, χωρίς τραυματισμούς και επίτευξη των ομαδικών και των προσωπικών στόχων».
Μετά το πέρας του αγιασμού, η ξανθιώτικη ομάδα μπήκε σε ρυθμούς προπονήσεων από τον προπονητή Μίλαν Ράσταβατς και με το τεχνικό επιτελείο.
Στην πρώτη της προπόνηση η ομάδα παρουσιάστηκε με αρκετά νέα πρόσωπα στο δυναμικό της, ενώ το παρόν τους έδωσαν και αρκετοί φίλαθλοι.
Η ξανθιώτικη ομάδα θα συνεχίσει τις προπονήσεις μέχρι τις 17 Ιουλίου στο αθλητικό της κέντρο στα Πηγάδια, πριν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας και τα πρώτα φιλικά που θα γίνουν στο Pravets της Βουλγαρίας.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ΑΠΘ, ελλαδα, ΚΚΕ, ιγμε, κομοτηνη, κος, δραμα, γνώμονα, χρεος, αμεα, βεβαίωση, Παναγιώτης Κουρουμπλής, βιβλιοπωλείο, καλοκαιρι, kosmopolis, νέα, οφείλεται, ξανθη, συμμετοχή, χριστινα, xanthi, arena, τελη κυκλοφοριας, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μπανιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, εκκαθαριστικο, δημος ξανθης, kosmopolis, κληρωση, αιτηση, αμεα, δουλεια, ευχες, θανατος, θαλασσα, θεμα, ιγμε, μουσικη, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ωρα, αθανασια, αναπηρια, αρωγη, αφορμη, βεβαίωση, βραδυ, γεωπονος, γινει, γνώμονα, γονεις, δεσποινα, δευτερα, δημος, δοθει, δωσει, δικτυο, δικτυα, δυναμικο, εγνατια, εδαφος, αιθουσα, ευρω, ελλειψη, εργα, επτα, επιτυχια, εσωτερικων, ετων, εχινος, υφυπουργος, θεα, θασο, κατασκηνωσεις, κενταυρος, κος, λειτουργια, μιλαν, μειωση, μικρο, νερο, ομαδα, οραμα, οστα, οφείλεται, οχημα, παιδια, πανεπιστημιο πατρων, παρουσιαση, ποιοτητα, προβληματα, σαββατο, συντηρηση, συμμετοχή, σοφια, ταυτοτητα, τμημα, τριτεκνοι, φαναρι, φυσικα, χρηστος, χριστινα, ωρες, αγορια, ανηκει, arena, ασφαλεια, δημοτικα, εμφαση, hop, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, ομαδες, παιχνιδι, πηγαδια, θαλασσινα, θεματα, θερμοκηπιο, xanthi, χερια
Τυχαία Θέματα