«Δυσαναπλήρωτο κενό» – Τη Δευτέρα κηδεύεται ο Δημήτρης Μυταράς

11:43 17/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η κηδεία του Δημήτρη Μυταρά από το πρώτο Νεκροταφείο. Ο διεθνώς καταξιωμένος εικαστικός, έφυγε την ίδια ημέρα με τον Γιάννη Κουνέλλη που επίσης είχε ανάλογο κριτικό, καυστικό λόγο για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

«Η απώλεια του Δημήτρη Μυταρά αφήνει ένα, κυριολεκτικώς, δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του Πολιτισμού, πέρα και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας», αναφέρει η ανακοίνωση

του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Με τα εξής λόγια αποχαιρέτησε το μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter:

Έφυγε απόψε από κοντά μας ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της ελληνικής ζωγραφικής. Αντίο, Δημήτρη Μυταρά. pic.twitter.com/CTrgbNajdB

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 16, 2017

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Δημήτρη Μυταρά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν από τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες της.
Έναν άνθρωπο προικισμένο, έναν ακαδημαϊκό διεθνούς εμβέλειας, έναν δάσκαλο της ζωγραφικής.
Ο Δημήτρης Μυταράς με τη στάση ζωής και τις δημιουργίες του τίμησε όσο λίγοι την πατρίδα μας.
Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. Αφήνει, όμως, και πολύτιμη κληρονομιά το αξεπέραστο έργο του.
Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

«Αν βγάλεις τον Μυταρά από την ελληνική ιστορία της τέχνης, τότε καταλαβαίνεις ότι θα μείνει φτωχή» έχει δηλώσει για τον σημαντικό ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

Ο ζωγράφος και δάσκαλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τα τελευταία χρόνια είχαν επιδεινωθεί σε βαθμό να απολέσει την όρασή του.

Είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία όμως τον είχε διαγράψει από την επετηρίδα της επειδή δεν μπορούσε να παραστεί στις συνεδριάσεις της.

Ο χαρισματικός δημιουργός και παθιασμένος δάσκαλος σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά.

Διετέλεσε καθηγητής της ΑΣΚΤ και πρύτανης από το 1982 έως το 1985, όπου εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό σπουδαστών και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες, οι οποίοι και διοργάνωσαν τιμητική έκθεση στην καλλιτεχνική του πορεία το 2015, στο Μουσείο Μπενάκη. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί «Ζυγός», «Άστορ», «Μέρλιν», αίθουσα Τέχνης της Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα και αλλού.

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό του έργο στην ΑΣΚΤ, το 1978 και με την αρωγή του Δήμου Χαλκιδέων, ίδρυσε στη γενέτειρά του την Χαλκίδα, το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της συζύγου του Χαρίκλειας Μυταρά, αναπτύσσει σημαντική διδακτική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Η στροφή του προς τον κριτικό ρεαλισμό με χρήση φωτογραφικών ντοκουμέντων, περιορισμένη χρωματικότητα και πολιτικό περιεχόμενο, ήταν μια χαρακτηριστική φάση πρώιμης ζωγραφικής του, στα χρόνια της δικτατορίας.

Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικά ελληνικά θέατρα (Εθνικό, ΚΘΒΕ, Θέατρο Τέχνης, Ελληνικό Χορόδραμα, κ.ά.).

Έχει διακοσμήσει με τοιχογραφίες πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (ξενοδοχεία, τράπεζες, κλπ). Το έργο του Δεξίλεως τοποθετήθηκε στο σταθμό «Δάφνη» του αθηναϊκού μετρό.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση:«Έφυγε» ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς

Keywords
Τυχαία Θέματα