ΔΝΤ: Aνακοινώνει τις προβλέψεις του για τα ελληνικά πρωτογενή πλεονάσματα

12:04 19/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα δημοσιοποιήσει σήμερα το απόγευμα τις εκτιμήσεις του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας και άλλων χωρών για το 2017 και τα επόμενα έτη μέσω της έκθεσης Fiscal Monitor για την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο προέβλεψε στην έκθεση Fiscal Monitor του περασμένου Οκτωβρίου

πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 0,1% του ΑΕΠ το 2016, 0,7% του ΑΕΠ το 2017 και 1,6% το 2018.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα εκ νέου στο 0,9% του ΑΕΠ το 2016 και 1% το 2017 όταν ανακοίνωσε τις προβλέψεις του στην έκθεση που σύνταξε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Σημειώνεται ότι το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής έχει θέσει στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει την πεποίθησή τους ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ το 2016. Η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

Η ελληνική πλευρά ποντάρει στο μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις που θα κάνουν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με ξένους αξιωματούχους για την διευθέτηση του χρέους στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στους FT ότι οι ΗΠΑ είναι θετικές στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«…Ενθαρρύνουμε το ΔΝΤ να έχει συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας για το θέμα. Όπως έχω ήδη πει, θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αν και είναι κάτι που το παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για τις οικονομίες στον κόσμο και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Θα ήταν πρόωρο να κάνω κάποιο σχόλιο για την όποια συμμετοχή του ΔΝΤ ή το συνολικό σχέδιο. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάτι στο άμεσο μέλλον που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα,» τόνισε ο κ. Μνούτσιν.

Η έκθεση για τα δημοσιονομικά έρχεται στον απόηχο της χθεσινής, ονόματι World Economic Outlook, που αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2,2% το 2017 από 2,8% που προέβλεπε το Ταμείο τον περασμένο Οκτώβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα