Δημόσια ορκωμοσία του νέου προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς

14:01 23/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βελιγράδι – 23/06/2017, του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα

Η τελετή δημόσιας ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο Βελιγράδι. Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο ΄΄ Παλάτι της Σερβίας ΄΄ στο νέο Βελιγράδι, θα παραβρεθούν δεκάδες αντιπροσωπείες ξένων κρατών και θα την παρακολουθήσουν 5.000 πολίτες που έλαβαν επίσημα προσκλητήρια.

Οι ξένες αντιπροσωπείες άρχισαν από εχθές να φτάνουν στη σερβική

πρωτεύουσα. Οι γειτονικές χώρες που ανήκαν στην σύνθεση της Γιουγκοσλαβίας (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ) θα εκπροσωπηθούν από τους προέδρους Δημοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή ¨Ένωση θα εκπροσωπηθεί από τον επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, οι ΗΠΑ από τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών, Χοτ Μπράιαν Γι, η Ρωσία από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν ενώ τον πρόεδρο της Γερμανίας και προσωπικά την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, θα εκπροσωπήσει ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην τελετή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν τα περισσότερα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης θεωρώντας την ΄΄ προσωπικό σόου του Βούτσιτς που θα κοστίσει ακριβά στους πολίτες ΄΄. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς, επίσης, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή, κατηγορώντας τον Βούτσιτς για απολυταρχισμό.

Το πρόγραμμα της τελετής, πέρα από την ομιλία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προβλέπει ξενάγηση των προσκεκλημένων σε χώρους όπου παρουσιάζονται μουσειακά, ιστορικά εκθέματα από όλες τις περιοχές της Σερβίας συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου. Σε κάθε χώρο θα προσφέρονται τοπικά εδέσματα, ενώ συγκροτήματα φολκλόρ και μουσικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν τοπικούς χορούς και τραγούδια.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 2 Απριλίου, λαμβάνοντας το 55% των ψήφων. Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε στις 31 Μαΐου μετά την ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα